Bakterier som orsakar allvarliga infektioner hos sjukhuspatienter kommer ofta från inomhusluft. I ett nytt forskningsprojekt undersöks och synliggörs nu dessa luftburna bakterier med hjälp av Virtual Reality (VR).
Bakterierna som orsakar att sjukhuspatienter insjuknar till följd av allvarliga infektioner gömmer sig ofta i inomhusluften. I projektet VisBac vill forskare på den Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm synliggöra bakteriernas spridning i operationssalar.
Genom VR- och AR-teknik (Augmented Reality) försöker forskarna fånga in och visualisera bakterierörelser i luften. I en simuleringsprocess omvandlas den infångade rörelsedatan till lättförståeliga animationer.
Innovativt verktyg för vården
Tanken bakom projektet är att vårdpersonal och läkare ska kunna öka sina kunskaper kring luftburen bakteriespridning. Förhoppningen är därmed att minimera smittorisken under operationer.
Tack vare VR-glasögon ska läkare och vårdpersonal exempelvis kunna se i vilka situationer de riskerar att blockera viktig ventilationsluft i operationssalen. Ökning av bakteriell resistens mot antibiotika gör att den här typen av teknikanvändning kan bli ett viktigt verktyg i framtiden.
Beroende av många faktorer
– Det vi vet är att bakterier kan finnas kvar i luften i flera timmar. Tidsaspekten är beroende av många faktorer, och den är en av de frågor vi hoppas kunna besvara genom vår forskning, citeras forskare Parastoo Sadeghian i ett pressmeddelande från KTH.
Avgörande faktorer kan bland annat vara ventilationssystemet, storleken på de bakteriebärande partiklarna, rummets värmesystem, personalens rörelser, placeringen av driftsutrustning eller värmen som utrustningen genererar.