Bild: Elin Häggberg

Vill du bli mer produktiv och kreativ? Då ska du sluta kolla mejlen!

Den stora utmaningen för oss som spenderar en stor del av vår arbetsdag vid datorn är att vi är upptagna jämt samtidigt som att-göra-listan aldrig verkar ta slut. Tiden räcker inte till och det finns tusen små göromål som ständigt pockar på vår uppmärksamhet. Och så möten på det.

Så hur ska man då kunna vara kreativ, innovativ och faktiskt ge sig själv tiden att förverkliga sina idéer? Hur hittar man koncentrationen för att kunna leverera på toppnivå? Hur slutar man släcka bränder här och nu och hittar utrymmet att jobba framåt? Och hur hittar man tid för vila och återhämtning?

Författaren och MIT-professorn Cal Newport skriver i sin bok ”Deep work” att förmågan att koncentrera sig och ”djupjobba” har blivit en av de mest eftersträvansvärda på den moderna arbetsmarknaden. Han argumenterar för hur den digitala teknikens ständiga närvaro, tillsammans med företagskulturer och normer kring arbete, gör att vi är ständigt distraherade och ständigt blir avbrutna. Han visar hur vi har en tendens att låta tekniken och andras krav på vår uppmärksamhet styra våra dagar, vår uppmärksamhet och vår energi.

För den som lyckas stänga av omvärlden och hitta fram till den djupa koncentrationen finns stora fördelar att hämta. Personer som bemästrar denna utdöende konst presterar enligt Newport bättre, är mer produktiva, levererar på toppnivå, kommer på nya idéer och upplever större välbefinnande.

Så hur gör man?

För de flesta av oss är det inte så enkelt att vi bara kan stanna hemma, låsa in mobilen, stänga av alla notiser och sen gå in i djup koncentration. Vi är beroende av interaktion med andra, vi jobbar i team eller behöver stämma av regelbundet med andra för att komma framåt.

Men det vi alla faktiskt kan göra, och har rätt att göra, är att styra upp vår digitala arbetsmiljö så att vi hinner med vårt arbete under vår arbetstid och ger oss själva möjligheten att leverera på vår bästa nivå.
Så låt oss fokusera på två av de stora uppmärksamhetsbovarna i den moderna arbetarens vardag: mejlkorgen och chattverktyg som Slack eller Teams.

1. Låt inte andras behov ständigt styra din tid och energi

När vi kollar mejlen eller deltar i jobbchattar så blir vi ständigt utsatta för andra människors krav på vår tid och uppmärksamhet. Deras behov blir plötsligt vårt fokus och även om vi inte aktivt gör något utifrån det vi läst så kommer en del av vårt arbetsminne i hjärnan plötsligt ockuperas av de där obesvarade meddelandena.

Det som är så skönt är att den här upplevda känslan av att vi borde eller måste hålla oss uppdaterade egentligen inte är sann. Det mesta som dyker upp i din mailkorg eller på jobbchatten är inte tidskritiskt eller akut.

Undvik att öppna mail och chatt förrän du planerat dagen utifrån dina egna behov, mål och uppgifter: vad behöver och vill du jobba med idag? Vilka frågor eller problem vill du fundera på? Vilka viktiga saker ligger framför dig som behöver din koncentration och kreativitet?

2. Kolla inte mejlen eller jobbchatten av slentrian – gör ett schema och håll dig till det

Problemet med moderna kommunikationstjänster är att de är utformade för att sno åt sig vår uppmärksamhet och sen behålla den. Vi jobbar helt enkelt motströms när vi försöker skifta perspektiv och ge oss själva tid för koncentration.

Det som professor Cal Newport förespråkar är därför att du jobbar emot hjärnans impulser att vilja kolla mejlen eller jobbchatten. Istället ska du göra ett schema och träna på att hålla dig till det. Han visar flera exempel på personer som i princip slutat använda mejl – ja, tydligen är det möjligt. Men för de flesta av oss är det lite väl radikalt och skulle funka dåligt med vårt nuvarande arbetsliv.

Lösningen är att planera in på förhand när du ska koncentrera dig och sen planera in när du ska kolla mailen eller jobbchatten.

Det är när du gör det här du kommer få en bild av hur ditt beteende verkligen ser ut. Kan du gå en timme utan att kolla sociala medier, jobbchatten eller mejlen? Två timmar? En halvdag? En hel dag? Börja på en nivå som känns hanterbar men ändå lite utmanande.

Stäng av alla notiser för sociala medier och mejl när du jobbar. Gör ett schema för dagen och bestäm vilka tider du ska ägna dig åt mail/jobbchatt och vilka tider du ska ägna åt att 100 % fokusera på det du vill jobba med. Fuska inte! Om du inser att du behöver ändra schemat så ändrar du schemat. Kolla inte mejlen efter arbetstid.

3. Hantera förväntningarna från kollegor, chefen eller omgivningen

Här någonstans är det lätt att den sociala oron sätter in. Kommer inte kollegor, kunder eller chefen bli sur om vi plötsligt är lite mindre tillgängliga?

Kanske till en början. Men om du ger dig själv tid och möjlighet att leverera, och dessutom tränar på att koncentrera dig så att du kan leverera på din absoluta toppnivå, kommer möjliga kritiker så småningom tystna.

Jag skulle även argumentera för att vi alla någonstans ser upp till personer som är lite mer offline och sen levererar på hög nivå, är mer produktiva, kreativa och innovativa.

Om du dessutom börjar i liten skala kommer de flesta inte ens märka någon skillnad. Det handlar mer om ditt eget mindset än om hur tillgänglig du faktiskt är för andra.

Om du är egenföretagare eller chef kan du dessutom motivera dig själv med att din hjärna, din kreativitet och dina idéer är det som kommer ta företaget framåt. Och om du ger dina anställda tid och möjlighet att jobba med sina faktiska kompetenser kommer du få bättre utväxling av kapitalet du investerar i dem.

Börja långsamt och utöka dina perioder av djup koncentration och relativ otillgänglighet successivt, så blir det inte någon chock vare sig för dig eller omgivningen. Prata med kollegor, chefen eller anställda om frågor uppstår: ”Jag behöver avsätta tid för att koncentrera mig på X just nu”.

4. Gör policys för mejl och jobbchatt till en del av arbetsmiljöarbetet

Med tanke på hur stor inverkan moderna kommunikationsmedel har på hur vi jobbar är det egentligen konstigt att så lite energi på den moderna arbetsplatsen läggs på policys och riktlinjer kring mejl och jobbchatt. Den digitala arbetsmiljön är precis lika viktig som den fysiska och det är chefens ansvar att den funkar.

Ta upp till diskussion på din arbetsplats om hur er policy för mejl och jobbchatt egentligen ser ut, eller borde se ut. Förväntas ni vara inloggade och tillgängliga hela tiden? Vilka förväntningar ställer ni på varandra gällande snabba svarstider? Hur mycket ansvar tar ni för kommunikation ni skickar i väg gällande hur mycket uppmärksamhet och energi det kräver av mottagaren?

Väg detta mot fördelarna med att få möjlighet att koncentrera sig och leverera på toppen av sin förmåga. Samt att få koppla av och koppla från vid arbetsdagens slut.

Om du är egenföretagare har du större möjligheter att själv sätta förhållningssätt och regler kring dessa saker.

5. Föregå med gott exempel för god mejl- och chatthygien

Ett viktigt sätt att undvika att onödig tid och energi läggs på mejl och jobbchatt är att själv föregå med gott exempel. Skicka inte slentrianmässiga meddelanden så fort en tanke slår till. Tänk igenom vad du verkligen behöver i form av input och svar från andra.

Ofta skickar vi ett mejl eller ett meddelande för att vi inte vill glömma bort vad det var vi ville fråga någon. Det är dessutom sällan särskilt genomtänkt och kan lätt göra anspråk på onödigt mycket energi och tid från mottagaren.

När du slås av en tanke på något du vill fråga någon: skriv upp på din ”att göra”-lista eller på en lapp.

Undvik även att skicka mejl efter arbetstid, eftersom det kan bidra till att skapa en förväntan och en arbetsplatskultur där det anses normalt att vara tillgänglig även efter arbetstid. Detta är extra viktigt om du är chef! Det finns funktioner i de flesta mejlprogram där du kan schemalägga mejl att skickas vid en annan tidpunkt, använd den!

Öva på att skriva effektiva och genomtänkta mejl med målet att undvika att starta långa trådar. Ge all information mottagaren kan behöva, var tydlig med vad du behöver av mottagaren och försök förutse eventuella motfrågor. Samla ihop frågor istället för att skicka varje enskild fråga som ett infall.

Lästips:
Deep Work av Cal Newport
Klart! av David Stiernholm

Kuriosa: Bilden till artikeln är skapad av Elin Häggberg med hjälp av verktyget Midjourney som med artificiell intelligens genererar helt nya bilder utifrån text-input från användare och data hämtad från miljontals bilder på internet.

 

Läs Teknifiks tidigare blogginlägg från Brave New Business

5 tips för företag att nå ut på sociala medier 2022

Ny teknik lever sällan upp till förväntningarna – vilket är jättebra!

Den häftigaste teknikutvecklingen sker i din diskho

Brave news
På Global Fashion Summit i Köpenhamn har Allbirds introducerat en banbrytande kreation: En sko som påstås vara den första i världen som inte bidrar med några koldioxidutsläpp under sin livscykel. Innovationen bygger på regenerativ ull från Nya Zeeland och öppnar dörren till en mer miljövänlig framtid inom mode. Den nya M0.0NSHOT-sneakern från Allbirds är ett tekniskt mästerverk. Ovandelen är tillverkad av regenerativ ull från en gård i Nya Zeeland som binder mer koldioxid än den släpper ut. Detta gör skon till den första i sitt slag, med noll netto koldioxidutsläpp över sin livscykel. Det är ett stort steg mot hållbarhet inom modeindustrin och ett bevis på att naturligt härledda produkter är framtiden. Allbirds har även tänkt på förpackningen och transporten. Skon kommer att vacuumförpackas i bioplastpolyeten för att minska utrymmesbehovet under transporten. Dessutom planerar företaget att använda elektriska lastbilar och bio-bränsledrivna containerfartyg för att minska miljöpåverkan. Skons slutskede måste fortfarande dock lösas, det vill säga hur skons förpackning och dess olika plast- och bioplastkompositkomponenter ansvarsfullt kan kasseras och återvinnas. Något som hittills har visat sig vara svårt, om inte omöjligt. Men under tiden utveckling kring detta sker är Allbirds öppen för samarbete och delar gärna med sig av sina innovationer för att driva branschen mot en mer hållbar framtid. Skon kommer att börja säljas under våren 2024. Relaterade artiklar Världens snabbaste sko med AI Världens första 3D-printade klättringssko Nedbrytbara skor med hållbara materialet BioCirflex
En ny teknologi är på väg att förändra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. Med hjälp av VR-dräkter har en grupp innovatörer vid Not Impossible Labs skapat en unik möjlighet för människor med varierande hörselkapacitet att känna musiken genom vibrationer och beröring. Detta teknologiska framsteg öppnar upp för inklusivitet och glädje som inte tidigare varit möjligt. För lite över ett år sedan gick musikern och teaterkonstnären Daniel Belquer med i ett team som hade som mål att förbättra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. De såg de kreativa sätt som dessa konsertbesökare använde för att uppleva musik, såsom att känna vibrationer genom ballonger eller vända högtalare mot golvet. Detta inspirerade dem att utveckla något ännu mer fantastiskt genom användning av den senaste teknologin inom VR. Resultatet blev Not Impossible Labs lansering av "Music: Not Impossible," ett projekt som dedikerar sig till att adressera sociala frågor med teknologisk innovation. VR-dräkterna, som har 24 vibrerande plattor, har redan demonstrerat sin potential, bland annat vid evenemanget "Tyst disco: En kväll av tillgänglighetsmagi" på Lincoln Center for the Performing Arts. Där fick 75 personer möjlighet att uppleva musiken oavsett deras hörselstatus. VR-DJ:n Paddy Hanlon skapade en unik symfoni av känslor som synkroniserades med musiken, och besökarna kunde själva anpassa ljudnivån med hörlurar. Detta banbrytande teknologiska framsteg öppnar dörrarna till en värld av inklusivitet, där musikens kraft kan upplevas av alla, oavsett hörsel. Relaterade artiklar VR ska göra navigation av stora fartyg säkrare Bli kvitt psykiska störningar med VR Digitala möten i en VR-miljö

VR-dräkt låter döva känna livemusik

En ny teknologi är på väg att förändra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. Med hjälp av VR-dräkter har en grupp innovatörer vid Not Impossible Labs skapat en unik möjlighet för människor...

Läs hela artikeln

    Brave New Business letar modiga entreprenörer

    Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


    Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.