Air-Ink bygger på idén att använda koldioxidutsläppen som redan finns omkring oss och göra bläck av det. Samtidigt som man undviker att det kommer ut i luft, vatten och lungor undviker man också att avsiktligt bränna fossila bränslen för att göra bläck.
Luftföroreningar ansvarar för mer än 5 miljoner dödsfall varje år. Det vill startupföretaget Graviky Labs ändra på genom Air-Ink, ett bläck skapat av utsläpp. Grunden till produkten Air-Ink är ett litet filter som adderas på bilens avgasrör och som samlar upp kolpartiklarna. Själva filtret har fått namnet Kaalink. Graviky Labs filtrerar 95 procent av sotpartiklarna från dieselbilars utsläpp. Sotet används sedan för att göra bläck efter att det renats från tungmetaller och cancerframkallande ämnen.

Air-Ink – bläck gjort på luftföroreningar – smyckar gatorna världen över i form av graffitikonst.
Uppfinningen hjälper inte bara till att reducera utsläppen direkt från exempelvis bilar. Själva bläcket blir i sig också en mer miljövänlig faktor eftersom produktionen av vanligt bläck kräver förbränning av fossila bränslen. Projektet lanserades först via Kickstarter där det drog in de pengar som det behövde för att bli finansierat. Sedan dess har Air-Ink satt igång en offentlig konströrelse över hela världen, och störst är det i städer så som Hong Kong, London, New York, Mumbai, Berlin, Singapore och Delhi.
Läs om fler spännande uppfinningar
Han vill minska utsläppen med pulvertvål