Att minska mängden nyproducerade plastprodukter på marknaden, att städa upp plasten som redan slängts i haven, och att sedan faktiskt hitta sätt att ta tillvara på den plasten som samlas in. Tre omfattande utmaningar som vi står inför. Något som flera stora företag världen över har tagit sig an och börjat jobba med på olika sätt.
Uppskattningsvis hamnar 8 miljoner ton plast i haven varje år. Det motsvarar en full lastbil per minut. I våras skrev vi om Boyan Slat, 24-åringen som skapat världens största plastdammsugare. Men enligt beräkningar kommer det att ta dammsugaren 80 000 år att få bort all plast i haven. För att skynda på processen har flera av de riktigt stora produktionsföretagen börjat agera.
Ikea har till exempel börjat fasa ut engångsartiklar på alla sina restauranger och år 2020 kommer de ha slutat helt med det. De kommer även att plocka bort engångsartiklar som till exempel plastsugrör ur sitt sortiment och har som ambition att år 2030 enbart använda förnybart och återvunnet material i allt de säljer. För ett företag med omkring 330 varuhus i över 40 länder är detta en satsning som kommer kunna göra stor skillnad.
Vi kan se en växande trend i att allt fler företag försöker behålla plasten i ekonomin, men ur haven, genom att använda den i sin produktionskedja. Adidas har bland annat börjat använda plasten som Boyan Slats dammsugare samlat upp, och både Ikea och HP har nyligen anslutit sig till initiativet Next Wave Plastics som grundades av Dell och den ideella organisationen Lonely Whale förra året. Ikea planerar att ha sin första prototyp av återvunnen plast klar i slutet av 2019.
Förra månaden gick 250 organisationer och företag, inklusive PepsiCo, Coca-Cola, Unilever, Colgate, SC Johnson och H&M samman och undertecknade ett nytt åtagande. Företagen förbinder sig att eliminera plast när det räknas som problematiskt eller onödigt, och år 2025 planerar de att göra alla plastförpackningar antingen återanvändbara, återvinningsbara eller komposterbara.
Läs mer här