Den nystartade modellagenturen Golden Age Models riktar en knytnäve åt samhällets växande åldersdiskriminering. Modellbranschen erbjuder sällan långvariga eller hållbara karriärer då modevärlden strävar efter evig ungdom. Brave New Business har pratat med Shama Persson, uppfinnare och grundare av företaget som snabbt blev en rörelse.
Att kläcka ideér eller starta företag är inget nytt för Shama Persson. Golden Age Models är hennes femte företag och hon beskriver sig själv som en uppfinnare. En uppfinnare som egentligen helst sitter bakom skrivbordet men som har råkat hamna i rampljuset.
– Om jag skulle kunna säga något till mig själv som 26-åring så skulle det vara att lycka inte har någon tidsgräns. Att när du är 55 år då driver du en modellagentur, är på omslaget av tidningar och folk tycker att du är lite viktig, att du har någonting att säga, förklarar Shama.
Den utmanande uppväxten, som yngst i familjen, utsatt för mobbing i skolan och med en pappa allvarligt sjuk i cancer, gav inga vidare framtidsförhoppningar.
– Det är väl så här det kommer fortsätta, med nya dödsfall och sen ny sorg, berättar Shama att hon tänkte som 26-åring.
Och livet blev inte alltid så lätt för Shama Persson. För sex år sedan tog hon sig igenom tolvstegsprogrammet. Hon har varit öppen med sina erfarenheter av kriser och självmordsförsök i både media och boken ”Kantstött och väldigt värdefull” som utkom 2021.
Trots att Shama, på ett allt annat än förskönat vis, delar med sig av sina erfarenheter, så är kantstött det sista ordet hon bör associeras med. Modet att starta företag menar Shama snarare handlar om avsaknaden av rädsla. Idén om att starta Golden Age Models, en modellagentur för personer över femtio, föddes inte av en slump. Shama som själv har arbetat som modell för de stora agenturerna tröttnade på att bli ”kvarglömd i garderoben” medan branschen satsade på tjugoåringar. Så varför inte starta en egen modellagentur?

Foto: Peter Assarsson
Med en genial affärsidé i fickan och mottot ”Vad är det värsta som kan hända” gav hon sig in i branschen. Uppmärksamheten kring den nystartade agenturen lät sig inte vänta.
– Det här behovet är så oanat stort, vi har mer än tio ansökningar om dagen. Behovet av att synas, av att vara med och göra skillnad, det väcker an någonting hos oss.
Även om Shama tror att det pratas i korridorerna på de etablerade agenturerna är det många som jublar. Fotografer, producenter, kunder och branschfolk utropar ”äntligen!” och den banbrytande kampanjen som Golden Age Models gjorde i samarbete med underklädesföretaget Statement Underwear hade rubriken ”It is about time”.
– Jag har aldrig tyckt om principer, säger Shama och fortsätter, har dom sagt åt mig att sitta fint, då sitter jag fult.
Att kliva ur sin comfort-zone och våga satsa även på det man tidigare inte har så mycket erfarenhet av ser Shama som en drivkraft, samtidigt som hon ser att branschen kräver förändring.
– Den här branschen som jag är i, den är bullshit. Jag hatar reklam, men å andra sidan känner jag att nu lever jag i det här samhället, då får jag anpassa mig efter det. Och då ska vi fan i mig ta plats där, då ska det visas mångfald.
Shama pratar med självinsikt om dubbelheten som hon förhåller sig till. På LinkedIn, som är ett av företagets viktigaste kanaler, balanserar hon Golden Age Models både som en business och som en rörelse.
– Jag är nog båda delarna men blir mer och mer del i rörelsen. Men egentligen är jag bara smart nu, jag drar nytta av det yttre för att förändra något.
Det yttre, eller definitionen av skönhet, ligger inte långt ifrån naturen för Shama. Hon verkar se det vackra i det mesta. När hon pratar om agenturen, om kvinnorna, ansiktena och kropparna är det känslan som styr henne. Det är känslan av ”coolness”, när någon tar över med sin personlighet och skapar en wow-känsla, som avgör vilka modeller Shama väljer att jobba med. Hon poängterar även vikten av att själv få bestämma, att det går att förändra och tänka nytt även i en bransch med skeva ideal. Shama ser sig själv som en brygga mellan människor och deras egen potential. För att nå dit krävs representation.
– Man behöver ha någon att ta rygg på. Kan hon så kan jag.
Golden Age models är som affärsmodell en ganska trygg investering och Shama satsar på att gå med vinst redan första året. Utöver förändringsarbetet och att sätta medelåldern på kartan vill hon såklart att de ska tjäna pengar.
– För mig är det här en fantastisk affärsidé. Vi har personal som inte kostar något förrän de är ute på jobb, och visst är det mycket jobb för mig, men mitt mål är att bli ”the one stop shop” för femtioplus-modeller i hela Norden. Vi ska vara det självklara alternativet.

Foto: MåBra magasin
Att gå emot strömmen och vägra tro att kreativitet och framgång bara hör ungdomen till genomlyser Shamas drivkraft, energi och är ett recept på hennes framgång.
– Den där potentialen som människor tror går förlorad, den lever kvar. Människor slår sig till ro alldeles för tidigt, tonar ner sig och pensionerar sig mentalt redan vid femtio.
Att förstå att livet faktiskt kan bli fantastiskt och våga ta ut nya svängar är något som Shama gärna förmedlar vidare. Att man med erfarenhet, och genom personlig utveckling, kan återta kontrollen över det som kanske råkade hända på vägen.
– Jag kan göra skillnad. Får jag en idé så funderar jag på om den är gångbar. Jag testar den och ibland har det hänt att det är för långt mellan idé och slutprodukt. Förr kunde jag springa blint med idéer men nu kan jag se mer krasst; är det en idé som kommer att ta för mycket energi eller inte?
Idén om modellagenturen var kanske en av de enklare av Shamas ”uppfinningar”. Av den enkla orsaken att det inte är en produkt som behöver tillverkas. Likt tillverkningsindustrin och innovation i allmänhet är det både modet och behovet av något nytt som driver henne framåt. Shama har jobbat hårt och det är den tidigare erfarenheten av att driva företag som har fått henne att våga ta klivet och starta en egen modellagentur. Hon poängterar att idéer ofta föds utifrån ett missnöje eller en problemställning, att det är viktigt att gå emot normen för skapa hållbara och samhällsnyttiga effekter.
För Shama verkar det inte vara ett alternativ att stanna och grubbla för länge kring varför saker inte finns eller funkar. Känns idén rätt och tillräckligt rolig så är det bara att köra.
– Förut var jag mer mån om att tänka, kommer det här att funka, kommer folk tycka att jag är bra? Men nu, nu gör jag det bara!
Läs fler intervjuer från Brave New Business
Från KTH till Nya Zeeland och vidare ut i rymden