Bild: MåBra magasin

The “one stop shop” för femtioplus-modeller

Den nystartade modellagenturen Golden Age Models riktar en knytnäve åt samhällets växande åldersdiskriminering. Modellbranschen erbjuder sällan långvariga eller hållbara karriärer då modevärlden strävar efter evig ungdom. Brave New Business har pratat med Shama Persson, uppfinnare och grundare av företaget som snabbt blev en rörelse.

Att kläcka ideér eller starta företag är inget nytt för Shama Persson. Golden Age Models är hennes femte företag och hon beskriver sig själv som en uppfinnare. En uppfinnare som egentligen helst sitter bakom skrivbordet men som har råkat hamna i rampljuset.

– Om jag skulle kunna säga något till mig själv som 26-åring så skulle det vara att lycka inte har någon tidsgräns. Att när du är 55 år då driver du en modellagentur, är på omslaget av tidningar och folk tycker att du är lite viktig, att du har någonting att säga, förklarar Shama.

Den utmanande uppväxten, som yngst i familjen, utsatt för mobbing i skolan och med en pappa allvarligt sjuk i cancer, gav inga vidare framtidsförhoppningar.

– Det är väl så här det kommer fortsätta, med nya dödsfall och sen ny sorg, berättar Shama att hon tänkte som 26-åring.

Och livet blev inte alltid så lätt för Shama Persson. För sex år sedan tog hon sig igenom tolvstegsprogrammet. Hon har varit öppen med sina erfarenheter av kriser och självmordsförsök i både media och boken ”Kantstött och väldigt värdefull” som utkom 2021.

Trots att Shama, på ett allt annat än förskönat vis, delar med sig av sina erfarenheter, så är kantstött det sista ordet hon bör associeras med. Modet att starta företag menar Shama snarare handlar om avsaknaden av rädsla. Idén om att starta Golden Age Models, en modellagentur för personer över femtio, föddes inte av en slump. Shama som själv har arbetat som modell för de stora agenturerna tröttnade på att bli ”kvarglömd i garderoben” medan branschen satsade på tjugoåringar. Så varför inte starta en egen modellagentur?

Shama Persson har skapat en modellagentur som slår en knytnäve mot åldersdiskriminering.

Foto: Peter Assarsson

Med en genial affärsidé i fickan och mottot ”Vad är det värsta som kan hända” gav hon sig in i branschen. Uppmärksamheten kring den nystartade agenturen lät sig inte vänta.

– Det här behovet är så oanat stort, vi har mer än tio ansökningar om dagen. Behovet av att synas, av att vara med och göra skillnad, det väcker an någonting hos oss.

Även om Shama tror att det pratas i korridorerna på de etablerade agenturerna är det många som jublar. Fotografer, producenter, kunder och branschfolk utropar ”äntligen!” och den banbrytande kampanjen som Golden Age Models gjorde i samarbete med underklädesföretaget Statement Underwear hade rubriken ”It is about time”.

– Jag har aldrig tyckt om principer, säger Shama och fortsätter, har dom sagt åt mig att sitta fint, då sitter jag fult.

Att kliva ur sin comfort-zone och våga satsa även på det man tidigare inte har så mycket erfarenhet av ser Shama som en drivkraft, samtidigt som hon ser att branschen kräver förändring.

– Den här branschen som jag är i, den är bullshit. Jag hatar reklam, men å andra sidan känner jag att nu lever jag i det här samhället, då får jag anpassa mig efter det. Och då ska vi fan i mig ta plats där, då ska det visas mångfald.

Shama pratar med självinsikt om dubbelheten som hon förhåller sig till. På LinkedIn, som är ett av företagets viktigaste kanaler, balanserar hon Golden Age Models både som en business och som en rörelse.

– Jag är nog båda delarna men blir mer och mer del i rörelsen. Men egentligen är jag bara smart nu, jag drar nytta av det yttre för att förändra något.

Det yttre, eller definitionen av skönhet, ligger inte långt ifrån naturen för Shama. Hon verkar se det vackra i det mesta. När hon pratar om agenturen, om kvinnorna, ansiktena och kropparna är det känslan som styr henne. Det är känslan av ”coolness”, när någon tar över med sin personlighet och skapar en wow-känsla, som avgör vilka modeller Shama väljer att jobba med. Hon poängterar även vikten av att själv få bestämma, att det går att förändra och tänka nytt även i en bransch med skeva ideal. Shama ser sig själv som en brygga mellan människor och deras egen potential. För att nå dit krävs representation.

– Man behöver ha någon att ta rygg på. Kan hon så kan jag.

Golden Age models är som affärsmodell en ganska trygg investering och Shama satsar på att gå med vinst redan första året. Utöver förändringsarbetet och att sätta medelåldern på kartan vill hon såklart att de ska tjäna pengar.

– För mig är det här en fantastisk affärsidé. Vi har personal som inte kostar något förrän de är ute på jobb, och visst är det mycket jobb för mig, men mitt mål är att bli ”the one stop shop” för femtioplus-modeller i hela Norden. Vi ska vara det självklara alternativet.

Shama Persson har startat modellagenturen Golden Age Models

Foto: MåBra magasin

Att gå emot strömmen och vägra tro att kreativitet och framgång bara hör ungdomen till genomlyser Shamas drivkraft, energi och är ett recept på hennes framgång.

– Den där potentialen som människor tror går förlorad, den lever kvar. Människor slår sig till ro alldeles för tidigt, tonar ner sig och pensionerar sig mentalt redan vid femtio.

Att förstå att livet faktiskt kan bli fantastiskt och våga ta ut nya svängar är något som Shama gärna förmedlar vidare. Att man med erfarenhet, och genom personlig utveckling, kan återta kontrollen över det som kanske råkade hända på vägen.

– Jag kan göra skillnad. Får jag en idé så funderar jag på om den är gångbar. Jag testar den och ibland har det hänt att det är för långt mellan idé och slutprodukt. Förr kunde jag springa blint med idéer men nu kan jag se mer krasst; är det en idé som kommer att ta för mycket energi eller inte?

Idén om modellagenturen var kanske en av de enklare av Shamas ”uppfinningar”. Av den enkla orsaken att det inte är en produkt som behöver tillverkas. Likt tillverkningsindustrin och innovation i allmänhet är det både modet och behovet av något nytt som driver henne framåt. Shama har jobbat hårt och det är den tidigare erfarenheten av att driva företag som har fått henne att våga ta klivet och starta en egen modellagentur. Hon poängterar att idéer ofta föds utifrån ett missnöje eller en problemställning, att det är viktigt att gå emot normen för skapa hållbara och samhällsnyttiga effekter.

För Shama verkar det inte vara ett alternativ att stanna och grubbla för länge kring varför saker inte finns eller funkar. Känns idén rätt och tillräckligt rolig så är det bara att köra.

– Förut var jag mer mån om att tänka, kommer det här att funka, kommer folk tycka att jag är bra? Men nu, nu gör jag det bara!

 

Läs fler intervjuer från Brave New Business

Från KTH till Nya Zeeland och vidare ut i rymden

Från universitet till egenföretagare innan examen

Ett ”ekonomiskt felsteg” ledde till drömkarriär

Brave news
På Global Fashion Summit i Köpenhamn har Allbirds introducerat en banbrytande kreation: En sko som påstås vara den första i världen som inte bidrar med några koldioxidutsläpp under sin livscykel. Innovationen bygger på regenerativ ull från Nya Zeeland och öppnar dörren till en mer miljövänlig framtid inom mode. Den nya M0.0NSHOT-sneakern från Allbirds är ett tekniskt mästerverk. Ovandelen är tillverkad av regenerativ ull från en gård i Nya Zeeland som binder mer koldioxid än den släpper ut. Detta gör skon till den första i sitt slag, med noll netto koldioxidutsläpp över sin livscykel. Det är ett stort steg mot hållbarhet inom modeindustrin och ett bevis på att naturligt härledda produkter är framtiden. Allbirds har även tänkt på förpackningen och transporten. Skon kommer att vacuumförpackas i bioplastpolyeten för att minska utrymmesbehovet under transporten. Dessutom planerar företaget att använda elektriska lastbilar och bio-bränsledrivna containerfartyg för att minska miljöpåverkan. Skons slutskede måste fortfarande dock lösas, det vill säga hur skons förpackning och dess olika plast- och bioplastkompositkomponenter ansvarsfullt kan kasseras och återvinnas. Något som hittills har visat sig vara svårt, om inte omöjligt. Men under tiden utveckling kring detta sker är Allbirds öppen för samarbete och delar gärna med sig av sina innovationer för att driva branschen mot en mer hållbar framtid. Skon kommer att börja säljas under våren 2024. Relaterade artiklar Världens snabbaste sko med AI Världens första 3D-printade klättringssko Nedbrytbara skor med hållbara materialet BioCirflex
En ny teknologi är på väg att förändra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. Med hjälp av VR-dräkter har en grupp innovatörer vid Not Impossible Labs skapat en unik möjlighet för människor med varierande hörselkapacitet att känna musiken genom vibrationer och beröring. Detta teknologiska framsteg öppnar upp för inklusivitet och glädje som inte tidigare varit möjligt. För lite över ett år sedan gick musikern och teaterkonstnären Daniel Belquer med i ett team som hade som mål att förbättra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. De såg de kreativa sätt som dessa konsertbesökare använde för att uppleva musik, såsom att känna vibrationer genom ballonger eller vända högtalare mot golvet. Detta inspirerade dem att utveckla något ännu mer fantastiskt genom användning av den senaste teknologin inom VR. Resultatet blev Not Impossible Labs lansering av "Music: Not Impossible," ett projekt som dedikerar sig till att adressera sociala frågor med teknologisk innovation. VR-dräkterna, som har 24 vibrerande plattor, har redan demonstrerat sin potential, bland annat vid evenemanget "Tyst disco: En kväll av tillgänglighetsmagi" på Lincoln Center for the Performing Arts. Där fick 75 personer möjlighet att uppleva musiken oavsett deras hörselstatus. VR-DJ:n Paddy Hanlon skapade en unik symfoni av känslor som synkroniserades med musiken, och besökarna kunde själva anpassa ljudnivån med hörlurar. Detta banbrytande teknologiska framsteg öppnar dörrarna till en värld av inklusivitet, där musikens kraft kan upplevas av alla, oavsett hörsel. Relaterade artiklar VR ska göra navigation av stora fartyg säkrare Bli kvitt psykiska störningar med VR Digitala möten i en VR-miljö

VR-dräkt låter döva känna livemusik

En ny teknologi är på väg att förändra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. Med hjälp av VR-dräkter har en grupp innovatörer vid Not Impossible Labs skapat en unik möjlighet för människor...

Läs hela artikeln

    Brave New Business letar modiga entreprenörer

    Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


    Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.