Med kunder såsom Stella McCartney Google, Amazon, Spotify, Facebook, Youtube och Netflix så är deras akustikpaneler på god väg att ta över världen. Brave New Business tog ett snack med ett av genierna bakom den svenska innovationen.
Resan började 2013 när en industridesignbyrå eftersökte hållbara och snygga akustikpaneler till sitt kontor i Stockholm. Man var helt enkelt trött på att behöva tumma på antingen kvalitet, hållbarhet eller snygg design för att kunna få en god arbetsmiljö. Vad gjorde man då? Jo, man skapade sina egna akustikpaneler av små hexagoner i träull, ett material som både var hållbart och hade ljudabsorberande egenskaper.
Med sina små hexagoner i olika färger skapades snygga designs som kunde pryda väggarna och göra ljudnivån på kontoret behagligare. Och inte var designbyrån Form us with love de enda som ville ha produkten. Arkitekter över hela världen såg produkten i sociala medier och ville implementera den i sina projekt, samtidigt som människor hörde av sig för att de ville ha panelerna på sina kontor. Ett välkänt företag, närmare bestämt Google, hörde också av sig och var intresserad av produkterna.
Och det var fler som såg potentialen i panelerna. Efter att entreprenörerna Fredrik Franzon och Johan Ronnestam träffat Form us with love bestämde de sig tillsammans för att låta produkten nå sin fulla potential. Man skulle helt enkelt skala upp produktionen, göra den billigare och låta fler ta del av designen.
Kort därefter såg det nya bolaget BAUX dagens ljus och bara några veckor senare fanns en stor beställning av deras akustikprodukter som skulle levereras till Stella McCartneys butiker i Tokyo.
Visionen har alltid varit glasklar – att med utgångspunkt i naturen skapa hållbara miljöer för både planet och människa.
– Ända sedan starten har vi strävat efter att bli bättre och mer hållbara. Vår önskan är att när människor tänker på BAUX så ska de känna att vi redan har tänkt ett steg längre vad gäller hållbarhet och kvalitet. Vårt varumärke ska vara en hållbarhetsstämpel i sig, säger Fredrik Franzon, grundare och vd.

Fredrik Franzon, vd och medgrundare BAUX
Under sina tio verksamma år har bolaget utvecklats och tagit fram nya material med bättre kvalitet, snyggare design och mindre påverkan på miljön. Nu senast med en egenutvecklad och patenterad innovation som är 100 % cirkulär. Materialet är tillverkat av cellulosa från växter, vatten från kranen, vete från fälten, stärkelse från potatis, naturligt vax och citrusfrukter. Tillsammans med experter inom bioteknik, och med många tester fram och tillbaka, lyckades man ta fram ett helt cirkulärt material utan några kemikalier.
– En utmaning vi stötte på är att cellulosa brinner lätt. I och med de breda användningsområdena för våra produkter vill vi inte skapa ett material som bidrar till ökade risker. Efter många rundor fram och tillbaka hittade vi en sammansättning med hög brandhärdighet utan att behöva tillsätta kemikalier.
– Ett cirkulärt material innebär att produkten kan återgå till tillverkningsprocessen så att materialet kan användas om och om igen. Dessutom är den biologiskt nedbrytbar, lägger man den i skogen så återgår den till naturen genom förmultning.
Efter många år av produktutveckling känner sig teamet redo att lägga den kraft som krävs för att öka sin försäljning.
– Till en början hade vi en produktionsanläggning som inte alls kunde tillgodose den mängd produkter som beställdes. Men efter att ha utvecklat vår egen produktionslina tillsammans med våra leverantörer är vi redo att ta oss an en större marknad. Med det sagt ska vi fortsätta att utveckla produkter för att bredda vårt sortiment ännu mer. En entreprenör blir liksom aldrig färdig.
En del kanske skulle mena att Fredrik och hans team varit lite väl naiva som redan från starten såg sina produkter pryda kontor, butiker och publika ytor världen över. Men med facit i hand har de rott skutan i land precis som de såg sig göra redan från början. I samband med bolagets produktlanseringar har nämligen välkända magasin som Wallpaper och Financial Times skrivit om satsningen.
– Det kändes lite extra bra när jag träffade designern på Google härom veckan och han berättar att han är ett stort fan av bolaget och att han följt vår resa i flera år.
– Om du vill starta bolag eller förverkliga en idé är det bästa du kan göra att våga prata om det. I samtalet med vänner, bekanta och affärskollegor sår du en tanke som kan få ligga och gro i bakhuvudet. När möjligheten sedan dyker upp vänder de sig högst troligt till dig, för de allra flesta människorna vill hjälpa till. Det var när jag råkade berätta vad jag ville som jag fick en möjlighet och vågade ta klivet för första gången, avslutar Fredrik.
Läs fler intervjuer från Brave New Business
En produktdesign som gick viral