Tänk om man kunde veta vad som skulle bli fel i ett bygge redan innan man hade påbörjat det. Det är möjligt med en ny VR-teknik som forskare vid Chalmers tekniska högskola har utvecklat.
Att upptäcka fel i ett bygge när bygget redan är i gång är ett kostsamt misstag. Med ny VR-teknik i samspel med byggnadsinformationsmodellering kan man hitta och åtgärda misstag redan innan de sker.
Bakom tekniken står två forskare vid Chalmers tekniska högskola, Mikael Johansson och Mattias Roupé. Med ett par VR-glasögon kan man själv eller tillsammans med andra användare vistas i virtuella modeller av olika byggprojekt.
Tekniken kan inte bara användas för att minska kostnader. Med VR kan man också stärka säkerheten på ett bygge och höja kvaliteten av arbetet. Allt som syns i modellerna är i verklig storleksskala vilket gör det möjligt att få en bättre förståelse för allt från storleken på olika utrymmen till proportioner och mindre detaljer.
Att tekniken har saknats och behövts i branschen är tydligt. Projektet fick nämligen utmärkelsen ”Årets innovation” från Svenska Byggbranschens utvecklingsfond SBUF året 2022.
Läs fler nyheter från Brave New Business
Koldioxidfri flygning med vätgas