Allteftersom fler städer satsar på eldrivna fordon växer behovet av att återanvända batterier. Samtidigt har det skett ett uppsving i solcellsinstallationer vilket i många fall leder till ett överskott av den förnybara energin. Ett forskningsprojekt i Göteborg tror sig ha hittat lösningen, och i dagarna invigs vad som kan vara Europas första energilager.
Satsningen går ut på att hitta bästa sättet för att lagra överskottet av solenergi från fastigheter i elbussbatterier och är ett samarbete mellan Volvo Bussar, Göteborg Energi, Riksbyggen och Johanneberg Science Park.
Fastigheten Viva på Guldheden i Göteborg har blivit utvald som pilotprojektets första testbyggnad och har som övergripande mål att bli Sveriges mest innovativa och hållbara boende. Energilagret består av 14 använda litiumjonbatterier från stadens elbussar. Batterierna är ihopkopplade med solcellerna på taket och samlar in överskottsenergin. Den lagrade solenergin kan sedan återanvändas i fastigheten och ett fullt lager skulle exempelvis räcka till att ladda 4,5 av hyresgästernas elbilar eller att köra fem tvättmaskiner á 1kWh. När behovet har tillgodosetts i fastigheten kan energin fortsätta att lagras eller i annat fall säljas vidare.
– Vi vet att elbussbatterier har god prestanda för andra applikationer såsom energilagring när de har använts färdigt i bussen. Exakt hur bra ska vi nu undersöka, säger Ylva Olofsson, projektkoordinator på Volvo Bussar, i ett pressmeddelande.
Läs mer här