Nattsolceller som generar el under dygnets mörka timmar är en ny teknik som forskaren Jeremy Munday tagit fram. Han använder sig av en så kallad tvärtom-teknik för att framställa cellerna. Användningen av tekniken ska kunna skalas upp inom en snar framtid.
Solceller som genererar el under dygnets mörka timmar låter kanske för bra för att vara sant. Men Jeremy Munday, Professor vid instutionen för elektronik och datateknik på UC Davis i norra Kalifornien, har tillsammans med sin forskningsgrupp utvecklat en specialdesignad nattsolcell.
Innovativ tvärtom-teknik
Under optimala omständigheter kan nattsolceller genera upp till 50 Watt per kvadratmeter. Det är ungefär en fjärdedel av vad en solcell i genomsnitt genererar under en dag.
De traditionsenliga solcellerna är kalla i jämförelse med det solljus de träffas av vilket gör att de absorberar ljuset från solen. Därmed utvinner de energi ur solstrålarna som sedan omvandlas till ström. I jämförelse med vanliga solceller sänder nattsolcellerna istället ut varm strålning mot rymden, som i sig är kall, och generar på så vis elektrisk ström.
Verksamma i alla väder
Principen och tekniken är den samma för de båda solcellerna, men det krävs ett materialbyte för att cellerna ska kunna genera ström när det är mörkt. Nattsolceller fungerar tvärtemot vanliga solceller.
Forskare menar att den nya sortens celler skulle kunna vara verksam både dag och natt om aspekter så som materialval och funktion tas i beaktning. Till exempel skulle direkt solljus behöva blockeras eller riktas bort från solen för att de skulle kunna vara verksamma under alla väderförhållanden.