De flesta med barn har nog upplevt en illaluktande blöja någon gång. Nu har forskare hittat ett sätt att bli av med åtminstone urinlukten – och hemligheten är aktivt kol.
Eftersom blöjor kan suga åt sig ganska stora mängder urin utan att läcka tenderar de att börja lukta illa efter ett tag. Det gäller både blöjor för barn och inkontinensskydd för äldre. Men för att göra sig av med den illaluktande doften finns en ny lösning.
Isabelle Simonsson, forskare vid Göteborgs universitet, har hittat ett sätt att bli av med dålig lukt. Aktivt kol, i en speciell manipulation, kan nämligen binda den dåliga doften och hålla den kvar i blöjan utan att den når luften.
Den luftmolekyl som finns i urin heter para-kresol och är ett kolväte som lätt sprider sig i luften. Men eftersom det aktiva kolet binder doften kan det användas för att klä en yta, till exempel en blöja, som utsätts för doftmolekylen och på så vis undvika att doften sprider sig.
Just eftersom urin kan börja lukta illa efter en stund är aktivt kol en bra ingrediens. En väldigt liten mängd kol, närmare bestämt 40 gram, räcker för att hålla lukten borta i 12 timmar. Det skulle motsvara en kostnad på ca 40 öre mer per blöja.
Den största skillnaden mot en traditionell blöja är att den nya typen skulle bli svart i färgen.
Läs fler nyheter från Brave New Business