Nu har forskare skapat en konstgjord njure för att minska antalet människor som behöver organdonationer och dialys. Den nya njuren fungerar precis som en vanlig njure och drivs av blodtrycket.
Forskare i USA har skapat en konstgjord njure som kan ersätta människans organ. Forskarnas njure renar blodet likt en vanlig njure med hjälp av olika filter. När blodet är renat skickas det direkt ut i blodomloppet igen. Inte nog med att njuren opereras in i kroppen och därmed aldrig syns, den drivs även helt av människans blodtryck och kräver ingen extern kraftkälla.

Bild: The Kidney Project. Bilden visar The Kidney Projects konstgjorda njure.
I hela världen råder brist på organdonationer och varje år dör ca 2,4 miljoner människor i njursjukdomar. För patienter som inte får, eller väntar på, en donation krävs dialys. Dialys är en extern rening av blodet där patienten med jämna mellanrum behöver besöka vården för att kopplas upp mot en dialysmaskin. Därefter renas blodet utanför kroppen innan det återförs till blodomloppet. Med den nya konstgjorda njuren slipper patienten dialys och kan därmed leva mer som vanligt.
En annan fördel med njuren är att den är skapad i ett material som kroppen inte stöter bort. I samband med en vanlig transplantation krävs ofta immunhämmande medel för att kroppen ska ta emot det nya organet vilket den som väljer en konstgjord njure slipper.
Än är njuren bara en prototyp som forskarteamet nu vill ta vidare till kliniska studier. Med det nyvunna priset, The KidneyX Artificial Kidney Prize, och 650 000 dollar i prispotten fortsätter utvecklingen av den konstgjorda njuren.
Läs fler innovativa nyheter från Brave New Business
Hennes nya innovation eliminerar cancerceller