I ett nytt forskningsprojekt har Qinye Bao, professor vid East China Normal University, lyckats öka effektiviteten hos solceller med samma ämne som gör chilipeppar hett.
Kapsaicin heter ämnet som gör chilli kryddstarkt i smaken. Den kinesiska forskaren Qinye Bao upptäckte nu att samma ämne kan användas för att öka effektiviteten hos en viss typ av så kallade perovskitsolceller. Tidningen Forskning & Fransteg var först med att publicera nyheten.
Rekordökning för materialtypen
Materialet som det rör sig om är en enklare form av perovskit som vanligtvis dras med effektivitetsförluster på grund av materialorenheter. För att minska dessa orenheter tillsatte Qinye Bao, tidigare verksam vid Linköpings universitet, ämnet kapsaicin vid tillverkningen.
Resultatet blev att effektiviteten ökade från drygt 19 till nästan 22 procent, vilket är rekord för denna typ av solcell. Enligt forskningsresultaten fick materialet dessutom en bättre elektronledande förmåga.