Prova på att vara forskare i sommar

Rays for Excellence drivs av idén att Sverige ska bli en världsledande forskningsnation inom naturvetenskap, teknik och matematik. Elever som läser andra året på gymnasiet har möjlighet att söka till forskarskolan för att under fyra veckor prova på hur det är att vara forskare på riktigt. Max Eriksson pluggar sista året på Bäckängsgymnasiet i Borås och var en av deltagarna i Rays for Excellence 2021. Nu har ansökningen för sommaren 2022 öppnat, så vi tog ett snack med Max, bland annat om hur det var att jobba sida vid sida av en erfaren forskare på KTH.

Hej Max! Varför valde du att gå en fyra veckor lång forskarskola mitt i sommaren, istället för att bada, äta glass och gå på fest?

Haha, jag känner en som har gått den och som absolut tyckte att jag skulle söka. Det värsta som kan hända är att man inte kommer in. Man får kontakt med någon superduktig person på KTH så det är perfekt för att passa på att skriva sitt gymnasiearbete mer på riktigt. Om jag inte hade blivit antagen hade jag nog kontaktat någon från KTH eller Chalmers ändå.

Vad var det roligaste med forskarskolan?

Jag fick träffa många personer med liknande intressen som jag själv har. Så jag klickade väldigt snabbt med alla! Jag och min handledargrupp på sju personer, som jag aldrig träffat innan, fick utmaningar via mail en månad inför skolan som vi fick lösa tillsammans. Så det kändes som att vi kände varandra redan innan vi började. Jag har fått vänner som jag vet att jag kommer ha livet ut. Och dessutom träffade jag min flickvän där, så det var verkligen bland de bästa veckorna i mitt liv!

Vad krävs för att bli antagen?

Personligt brev, cv och betyg. Sedan behöver du svara på två frågor som till exempel ”Vad inspirerar dig?”, ”Berätta om en utmaning som du ställts inför som gör att du kan bli en bra forskare?”, eller ”Nämn ett problem/utmaning som du skulle vilja lösa”.

Vilken utmaning skrev du om att du skulle vilja lösa?

Jag skrev att jag skulle vilja forska inom de fysiska teorierna vi har idag och att förhoppningsvis kunna hitta en fysikalisk teori som förenar kvantmekaniken och den allmänna relativitetsteorin. Både kvantmekaniken och den allmänna relativitetsteorin är väldigt bra på sina områden kan man säga. Relativitetsteorin är bra på det stora och kvantmekaniken på det lilla. Problemet är att teorierna enbart fungerar in sina egna områden. Att kunna skapa en teori som kan beskriva det lilla och det stora i ett hade varit fantastiskt.

Ditt forskningsprojekt handlade om ”Effekten strålskydd har på detektionen av vapenklassificerat plutonium”. Varför valde du att forska om det?  

Jag valde egentligen inte projektet själv. När jag gjorde min ansökan skrev jag om mina intressen, och utifrån det letade de efter en mentor som bedrev den typen av forskning. Jag hamnade därför på KTH på kärnfysikavdelningen och fick arbeta med Débora Trombetta. Jag lärde mig så otroligt mycket genom att arbeta med henne. Lärdomar som jag kommer ha med när jag en dag förhoppningsvis är forskare själv.

Vad är din största dröm i framtiden?

Att få forska och fortsätta lära mig om nya saker, och sedan dela med mig av det. Att istället för att lära sig information från en bok, få hitta information själv känns fantastisk. För att citera min ansökan till Rays for Excellence: ”Av allt detta har jag också fått en tydlig bild av min framtid. Jag suktar efter ny kunskap och jag vill forska. Lära mig saker ingen annan före mig visste. Men jag ser det också som en möjlighet för mig att dela med mig av den nyförvärvade kunskapen, att få stå i en föreläsningssal och berätta om min forskning för tiotal, om inte hundratal, nyfikna och intresserade människor går inte att beskriva som något annat än min dröm.”

Några avslutande ord?

Sök!! Det här är bland det roligaste jag har gjort någonsin. Du har bara en chans till det här, så ta den. Du kommer inte att ånga dig.

Ansök till årets sommarforskarskola här.

 

Läs fler spännande nyheter från Brave New Business

20-åringen som tog sitt bolag från UF till draknästet

Dags att söka exjobb?

Brave news
På Global Fashion Summit i Köpenhamn har Allbirds introducerat en banbrytande kreation: En sko som påstås vara den första i världen som inte bidrar med några koldioxidutsläpp under sin livscykel. Innovationen bygger på regenerativ ull från Nya Zeeland och öppnar dörren till en mer miljövänlig framtid inom mode. Den nya M0.0NSHOT-sneakern från Allbirds är ett tekniskt mästerverk. Ovandelen är tillverkad av regenerativ ull från en gård i Nya Zeeland som binder mer koldioxid än den släpper ut. Detta gör skon till den första i sitt slag, med noll netto koldioxidutsläpp över sin livscykel. Det är ett stort steg mot hållbarhet inom modeindustrin och ett bevis på att naturligt härledda produkter är framtiden. Allbirds har även tänkt på förpackningen och transporten. Skon kommer att vacuumförpackas i bioplastpolyeten för att minska utrymmesbehovet under transporten. Dessutom planerar företaget att använda elektriska lastbilar och bio-bränsledrivna containerfartyg för att minska miljöpåverkan. Skons slutskede måste fortfarande dock lösas, det vill säga hur skons förpackning och dess olika plast- och bioplastkompositkomponenter ansvarsfullt kan kasseras och återvinnas. Något som hittills har visat sig vara svårt, om inte omöjligt. Men under tiden utveckling kring detta sker är Allbirds öppen för samarbete och delar gärna med sig av sina innovationer för att driva branschen mot en mer hållbar framtid. Skon kommer att börja säljas under våren 2024. Relaterade artiklar Världens snabbaste sko med AI Världens första 3D-printade klättringssko Nedbrytbara skor med hållbara materialet BioCirflex
En ny teknologi är på väg att förändra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. Med hjälp av VR-dräkter har en grupp innovatörer vid Not Impossible Labs skapat en unik möjlighet för människor med varierande hörselkapacitet att känna musiken genom vibrationer och beröring. Detta teknologiska framsteg öppnar upp för inklusivitet och glädje som inte tidigare varit möjligt. För lite över ett år sedan gick musikern och teaterkonstnären Daniel Belquer med i ett team som hade som mål att förbättra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. De såg de kreativa sätt som dessa konsertbesökare använde för att uppleva musik, såsom att känna vibrationer genom ballonger eller vända högtalare mot golvet. Detta inspirerade dem att utveckla något ännu mer fantastiskt genom användning av den senaste teknologin inom VR. Resultatet blev Not Impossible Labs lansering av "Music: Not Impossible," ett projekt som dedikerar sig till att adressera sociala frågor med teknologisk innovation. VR-dräkterna, som har 24 vibrerande plattor, har redan demonstrerat sin potential, bland annat vid evenemanget "Tyst disco: En kväll av tillgänglighetsmagi" på Lincoln Center for the Performing Arts. Där fick 75 personer möjlighet att uppleva musiken oavsett deras hörselstatus. VR-DJ:n Paddy Hanlon skapade en unik symfoni av känslor som synkroniserades med musiken, och besökarna kunde själva anpassa ljudnivån med hörlurar. Detta banbrytande teknologiska framsteg öppnar dörrarna till en värld av inklusivitet, där musikens kraft kan upplevas av alla, oavsett hörsel. Relaterade artiklar VR ska göra navigation av stora fartyg säkrare Bli kvitt psykiska störningar med VR Digitala möten i en VR-miljö

VR-dräkt låter döva känna livemusik

En ny teknologi är på väg att förändra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. Med hjälp av VR-dräkter har en grupp innovatörer vid Not Impossible Labs skapat en unik möjlighet för människor...

Läs hela artikeln

    Brave New Business letar modiga entreprenörer

    Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


    Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.