Två studenter har skapat ett verktyg som hjälper epidemiologer att följa utvecklingen av Coronaviruset. Prognosverktyget baseras på en modell som tidigare bland annat använts för SARS-viruset. Med hjälp av verktyget ska framtida vårdbehov kunna prognostiseras.
Robin Sandström och André Gerbaulet är KTH-studenterna som har tagit fram ett verktyg som gör att epidemiologer kan följa sjukdomsutvecklingen av Covid-19. Modellen som använts för att skapa prognosverktyget är en matematisk modell som tidigare använts för bland annat SARS-viruset.
Följa viruset genom olika stadier
Genom att titta på olika parametrar så som karantänsnivå är det möjligt att följa sjukdomen genom dess olika stadier. Så ska man till exempel kunna se när virusutbrottet är på väg att mattas av eller förändras.
– Vi får ganska bra prognoser kring intensivvårdsfall och slutenvårdsfall på kort sikt. Dock har vi nog kommit till ett stadium där prognoser inte är fokus längre och människor ser istället till att göra det bästa av stundande läge, säger Robin Sandström.
Robin läser idag till en mastersexamen i systemteori och optimeringslära medan hans studentkollega André pluggar till en masterexamen i statisk inlärning och dataanalys.
Transparent och tillförlitligt
Fördelen med deras prognosverktyget är att de som vill kan själv studera koden som ligger bakom. Liksom både Norge och Danmark som har sina framtidsprognoser för att mäta virusspridningen tillgängliga för allmänheten, så är även studenternas modell transparent. Den är tillgänglig för alla att ta del av och vidareutveckla.
– Koden bakom vårt verktyg går att komma åt den via GITHUB. Vi har fått väldigt många som skickat sina egna verktyg till oss och bett oss titta på dem. Många har tänkt i liknande banor som oss, men vi hann lansera vårt verktyg tidigt, förklarar Robin Sandström.
Utöver detta så går det bra att jämföra resultatet från studenternas verktyg med de norska och danska mätningarna. Enligt studenterna överlappar de varandra bra. Idag kan man med hjälp av verktyget bland annat följa dödsfall och antalet insjuknande.