I Sverige finns det drygt 4,8 miljoner bostäder och cirka hälften av Sveriges befolkning bor i egenägd bostad. Solpaneler blir allt vanligare men har hittills uteslutit alla dem som inte bestämmer över sitt eget tak. Soligami omvandlar fönster till solpaneler genom en origamiliknande skärm och ger vem som helst möjligheten att skapa sin egen solkraft utan att stänga ute det naturliga ljuset.
Solpaneler på fönster är inte något nytt, men alternativen har hittills varit ineffektiva och resulterat i ett mycket mörkare hem. Och varför skulle någon vilja installera något som kommer att minska insläpp av ljus med 50% bara för att få en liten mängd el? Framförallt i Sverige och andra nordliga delar av jordklotet där vårljuset är något man längtar efter redan i början av november.
Det är Australienbaserade designföretaget Prevalent som ligger bakom designen som kombinerar en tunnfilm av solceller med reflekterande bläck. Tunnfilmen beskärs utifrån ett specifikt mått och viks sedan enligt ett origamimönster. En utmanande process nu i början men något som beräknas bli relativt enkelt att tillverka i större skala.
Skärmen kommer kunna växla mellan öppen och stängd, vilket betyder att den fungerar som ersättning för persienner, samtidigt som den kan vikas tillbaka helt för fullständig fönsteråtkomst. Mängden el som genereras kommer variera beroende på bland annat storleken på fönstret och riktningen. I en lägenhet kommer elen att ledas från persiennerna in i en låda på väggen.
Större delen av världens befolkning bor i städer, och även om Soligami inte kommer kompensera någons elräkning fullt ut kan det vara ett sätt för stadsbor att bidra till solenergi i mycket större skala. Den origamiliknande skärmen är ett sätt att låta fler människor delta i det globala projektet för övergång till förnybar energi, vilket är ett av Prevalents mål med innovationen.
”Vi vill bidra till att städerna går mer åt produktion istället för konsumtion”, säger Ben Berwick, arkitekt på Prevalent som för närvarande arbetar med en japansk tillverkare på en prototyp av designen.