Forskare på EPFL:s Reconfigurable Robotics Lab har utvecklat en banbrytande origami-robot som kan ändra form, röra sig och interagera med objekt och människor. Genom att kombinera digital inspiration från polygonnätverk med biologiskt svärmbeteende kan roboten, med namnet Mori3, omvandlas från en 2D-triangel till nästan vilken 3D-form som helst.
Målet med Mori3 är att skapa en modulär och origami-liknande robot som kan monteras och demonteras efter behov, beroende på omgivningen och den specifika uppgiften. Jamie Paik, chef för Reconfigurable Robotics Lab på den tekniska högskolan EPFL, förklarar att Mori3 kan ändra storlek, form och funktion för att anpassa sig till olika situationer.
Den individuella modulen i Mori3-roboten har en triangulär form och kan enkelt kopplas samman med andra moduler för att skapa olika storlekar och konfigurationer av polygoner. Detta koncept, som kallas polygonnätverk, har visat sig vara en livskraftig strategi inom robotik.
Genom att utmana gränserna för mekanisk och elektronisk design, datorsystem och ingenjörskonst har forskarlaget lyckats skapa robotar som kan ändra sin egen form, kommunicera och skapa funktionella och flexibla strukturer. Forskningsresultaten, publicerade i tidskriften Nature Machine Intelligence, visar på lovande möjligheter med modulär robotteknik, inte minst inom rymdfart där utrymmet är begränsat. Istället för att ha separata robotar för varje specifik uppgift kan Mori3-robotar konfigureras efter behov och användas för bland annat externa reparationer.
Det är dock inte bara rymdbranschen som kommer att kunna dra nytta av Mori3:s flexibilitet och anpassningsbarhet. Dessa egenskaper kommer att öppna upp nya dörrar inom en mängd olika områden där behovet av mångsidighet och anpassningsförmåga är avgörande, samtidigt som Mori3 i sig blir en vägvisare för modern robotteknik och möjliggör nya sätt att tänka kring robotars funktion och potential.
Relaterade artiklar
En älv-liknande mikrorobot flyger med hjälp av vind och ljus