Bild: Plaant

Odla smart året runt

Antalet hobbyodlare har ökat markant de senaste åren och inte minst under 2020. Med nystartade Plaant kan den siffran bli ännu högre då Plaant i princip gör det omöjligt att misslyckas, även för förstagångsodlare. Deras smarta miniväxthus för inomhusbruk producerar färska örter, grönsaker och blommor året runt – med minimal ansträngning från odlaren. Ambitionen är att minska matsvinnet och utsläppen genom att odla hemma med optimerade förhållanden för plantorna. I veckan lanseras deras produkt och Brave New Business passade på att ta ett snack med Tore Tullberg, co-founder på Plaant.

Varför startade ni Plaant?

Det är trevligt att ha färska kryddor hemma men de man köper från matbutiken är ganska svåra att hålla vid liv. Oftast tar man några blad och sedan får man slänga resten. Matsvinnet i våra hem är överlag alldeles för stort , inte minst vad gäller kryddväxter där vi slänger omkring 60–80 %. Det här vill vi ändra på! Hemmaodling håller även nere koldioxidutsläppen i jämförelse med om du köper importerade kryddväxter och andra plantor från till exempel Spanien och Italien – mer närproducerat än så här blir det inte. Det är också av den här anledningen som vi har lagt vår lokala produktion i Gnosjö. Att skapa ett företag och en produkt som är Co2 positiv har funnits med från första början.

Det smarta miniväxthuset Plaant där du kan odla kryddor, blommor och växter året runt.

Det smarta miniväxthuset Plaant där du kan odla kryddor, blommor och växter året runt.

Hur fungerar Plaant?

Vi vet att inte alla föds med gröna fingrar, så vi har prioriterat att skapa en väldigt användarvänlig produkt. Det enda man som hemmaodlare till Plaant behöver göra är egentligen att sätta i färdiga fröpoddar i växthuset och fylla på med vatten på en månadsbasis – och såklart skörda sina plantor! Beroende på vad du planterar så kan du göra din första skörd efter cirka 4–12 veckor, för att därefter skörda plantorna regelbundet en gång i veckan efter behov. I övrigt sköter sig Plaant helt på egen hand, med inbyggda scenariostyrda LED-lampor, automatisk näringstillförsel och vattentillförsel samt sensorer som optimerar miljön för plantorna. Den tillhörande mobilappen är din digitala odlarexpert som berättar för dig hur plantorna mår, när det är dags att skörda och så vidare.

Varför har ni valt ett hydroponiskt system utan jord?

Svaret är enkelt – växter växer faktiskt cirka 50 % snabbare i vatten än i jord. När du odlar i ett hydroponiskt system använder du dessutom cirka 90 % mindre vatten än i traditionellt jordbruk. Så det är win win.

Hur gjorde ni för att hitta rätt lokal producent?

Vi kan egentligen ingenting om tillverkning, men när vi började leta efter aktörer i Europa kom vi ganska snabbt i kontakt med MakerSquare i Gnosjö. De har agerat som en brygga mellan våra idéer och har helt rätt kompetens för att producera Plaant. De introducerade oss i sin tur för rätt monterare, stål- och plasttillverkare, och det är tack vare dem som vi har en helsvensk lokal tillverkning.

Läs mer på www.plaant.com.

 

Läs om fler gröna nyheter i Brave New Business artiklar nedan:

Apelsiner blir elektricitet

Grönt kol kan bli avgörande för stålindustrin

Kaffebar av kaffesump

Brave news
Forskare vid Chalmers har skapat ett material, likt ett plåster, som dödar resistenta bakterier och motverkar sårinfektioner. Syftet med det nya materialet är att minska användandet av antibiotika. Antibiotikaresistenta bakterier är ett globalt problem och därmed ett område som kräver beteendeförändring och forskning på ny medicin. ”Plåstret” innehåller en hydrogel som bryter ner alla typer av bakterier. Hydrogelen är uppbyggd av små proteiner vilket är en metod som testats tidigare men inte varit fullt effektiv. Proteinerna bryts nämligen ned så fort de kommer i kontakt med kroppsvätskor. Men nu tror forskare vid Chalmers universitet att de kan ha hittat lösningen på problemet. Med en hydrogel inbunden i ett material, likt ett plåster, kan proteinerna hinna fram till bakterierna innan de bryts ned. [caption id="attachment_3169" align="alignnone" width="514"]Plåster mot resistenta bakterier Foto: Anna-Lena Lundqvist, Chalmers​[/caption] – Hittills har vi forskat på materialet som sårvårdsförband, men vi håller på med en ny studie där vi nu undersöker det i form av en sårvårdspray, säger Edvin Blomstrand, doktorand på institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers, i ett pressmeddelande. Materialet förväntas nå marknaden redan under 2022. Innan det kan användas på människor ska det genomgå kliniska tester och CE-märkas.   Läs mer från Brave New Business ”Symaskin” för säkrare operationer AI skapar protein 3D-skrivare underlättar vid operation
När en patient ska sys ihop efter en bukoperation är säkerhet och kvalitet högt prioriterat. Nu har Gabriel Börner utvecklat en symaskin som ska öka både säkerheten och kvaliteten vid större operationer. Gabriel Börner är kirurgen som står bakom den nya innovationen. Efter att ha tagit del av ett flertal studier som betonat vikten av noggrannhet vid ihopsyningen skapade han en symaskin, inte större än en häftapparat, som hjälper till att sy patienten korrekt. Verktyget matar fram lagom mycket sytråd för att stygnen ska hålla rätt längd och sättas med rätt avstånd. – Det har kommit flera studier som visat att bukförslutningstekniken spelar roll och kan minska risken för komplikationer. Men att vara väldigt noggrann tar väldigt mycket tid, säger Gabriel Börner i en intervju med DI. I samma intervju berättar han att en operation beräknas kosta mellan 300 – 500 kronor i minuten. Hans verktyg ska hjälpa till att både minska tiden i operationssalen och säkra kvaliteten av stygnen. Bolaget, Suturion, startade som en avhandling vid Lunds universitet och är på väg att nå marknaden. Men innan verktyget får se operationssalen ska det genomgå en rad kliniska tester och bli CE-märkt.   Mer från Brave New Business Har du användning för en extra tumme? Drogtest i telefonen 24-åring skapar handduk för att återuppliva spädbarn

Brave New Business letar modiga entreprenörer

Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.