En ny materialtyp för elbilsmotorer kan förlänga den genomsnittliga livslängden för motorisolering i elfordon uppemot åtta gånger. I ett samarbetsprojekt med ABB Sverige och DuPont har forskare vid Chalmers tagit fram materialet.
Fokus för projektet är isoleringsmaterial för elektriska ledare som består av en tunn polyimidfilm. Det är motståndskraftig mot kemisk nedbrytning från elektroner och ska göra elbilsmotorer mer tillförlitliga. Isoleringsmaterialen testades i laboratoriet för elkraftteknik på Chalmers.
Testat för höga temperaturer och spänningar
I studien utvärderades effekterna på isoleringsmaterial när det utsätts för ökade elektriska påfrestningar som frekvensomvandlare med hög omkopplingshastighet kan orsaka. Dessa omvandlare används i dagens avancerade traktionsmotorer, där de ger en snabbare spänningsökning i isoleringsmaterialet för elektriska ledare. I testerna utsattes det nya isoleringsmaterialet även för höga temperaturer (150 till 180 ° C) och höga spänningar (3,0 och 3,5 kV).
Åtta gånger högre livslängd
Forskningsprojektet drar bland annat slutsatsen att polyimidfilmer av typen Kapton ECRC är lämpliga att använda i traktionsmotorer för elektrifierade fordon, som har frekvensomvandlare med hög omkopplingshastighet. Materialet är motståndskraftigt mot kemisk nedbrytning när det träffas av elektroner, den egenskapen ökar den genomsnittliga livslängden för isoleringen med omkring åtta gånger.