Tänk dig en t-shirt som är gjord av potatisskal, träd eller morotsskal. Med Spinnovas nya teknik, att skapa fiber från cellulosa, blir det snart en verklighet och något som kan minska de negativa miljöeffekterna av bomullsproduktion.
Finska Spinnova har utvecklat en ny teknik som kan omvandla cellulosafibrer till fiber för textilindustrin. Och till skillnad från bomullsproduktion använder företaget inte alls lika mycket vatten eller några kemikalier alls. Startupföretaget har till och med beräknat att de använder 99% mindre vatten än bomullsproduktion.
Det var medgrundaren och innovatören Juha Salmela som kom på idén till cellulosabaserade textilier under en konferens som han medverkade på 2009. Han lyssnade till en presentation från en ledande spindelforskare som förklarade likheterna mellan proteinet i ett spindelnät och proteinet i nanocellulosa. Han ställde frågan om forskaren trodde det var möjligt att spinna textilfiber av träfiber, och fick sin idé bekräftad.
Företaget har börjat sitt pilotprojekt med att testa med trämassa och vetehalm som råmaterial, det sistnämnda en form av jordbruksavfall. Men under åren som ledde fram till den riktiga testperioden har de även experimenterat med allt ifrån morotsskal till bomullskläder.
”Än så länge har vi bara skrapat lite på ytan över vilka alternativ vi har tillgång till som råvaror”, säger Janne Poranen, vd och medgrundare av Spinnova.
Bomull är vanligtvis svårt att återvinna och ett par jeans kommer oftast tillbaka som ett material av lägre kvalitet. Spinnovas nya process, som skapar ett gel-liknande material, utlovar istället ett högkvalitativt tyg. Företaget är nu i samtal med flera olika klädföretag som har nappat på deras idé.
Läs om fler modiga initiativ här:
Robotspioner lär fiskar och bin att prata med varandra