Ett nyutvecklat system för passiv kylning kan användas för att bevara livsmedel längre och komplettera luftkonditioneringssystem utan att behöva använda elektricitet. Medan användningen av energikrävande luftkonditioneringssystem förväntas öka när världen blir varmare, kan detta system erbjuda en lösning som inte belastar befintliga elnät.
Den passiva kylningen som inte kräver någon elektricitet möjliggörs genom en teknik utvecklad vid Massachusetts Institute of Technology (MIT). Systemet består av tre lager som ger varsin typ av kylning, och skapar på så vis en kombination av radiativ kylning, evaporativ kylning och termisk isolering i en enhet som liknar solpaneler.
Systemet har testats och visat sin effektivitet, men vidare forskning krävs för att göra det mer tillgängligt och kostnadseffektivt. Det som testerna visat hittills är att tekniken kan kyla upp till 9,3 °C jämfört med omgivande temperatur, vilket kan förlänga livsmedelsförvaringstiden med upp till 40 procent under fuktiga förhållanden.
Genom kombinationen av olika kylningsmetoder kan systemet minska matförluster i områden med matbrist, och forskningen har fått stöd från MIT:s Abdul Latif Jameel Water and Food Systems Lab. Samtidigt erbjuder systemet en lösning på ökande energibehov för luftkonditioneringssystem.
Forskningen fortsätter för att göra systemet mer tillgängligt och kostnadseffektivt, med ambitionen att bidra till globala hållbarhetsmål.
Relaterade artiklar
Världens vitaste färg ger svalare inomhusmiljöer
Kylskåp i Solna ska minska matsvinnet