En grupp studenter från BTH finns nu med på topp 20-listan för årets tävling i James Dyson Award på temat ”design som löser ett problem”. Med initiativet ReGlove tävlade studenterna med ett hållbart och återvinningsbart alternativ till engångshandskar i plast.
ReGlove är ett initiativ från ett gäng BTH-studenter med utbildning i maskinteknik. Tillsammans har de designat engångshandskar som både går att återvinna och återbilda genom enkel nedsmältning.
Alla handskar samlas in, rengörs och smälts ner till en vätska. Den rengjorda vätskan återbildar sedan nya engångshandskar som i sin tur kan återvinnas och återbildas i flera led. Processen sker i en mobil fabrik – närmare bestämt en lastbil – som enkelt kan förflyttas och placeras där den behövs.
Mot en hållbar engångsindustri
Studenternas design skiljer sig från etablerade varumärken på marknaden eftersom handskarna är enkla att återvinna och återbilda. Traditionella processer låter avfallet hamna på deponier eller förbränningsanläggningar medan ReGlove ser till att allt avfall rengörs, steriliseras och återvinnas. Samtidigt vill konceptet minska transportkostnader och därmed bidra till ett bättre klimat.
James Dyson Award är en internationell designtävling med 1700 deltagande idéer i 27 olika länder och regioner för ingenjörs- och designstudenter på universitet och högskolor. Tävlingen går ut på att ”designa något som löser ett problem”.