Efterfrågan av den klimatsmarta menyn är stor och de allra flesta restauranger har under de senaste åren infört vegetariska och klimatsmarta alternativ för att tillgodose det här gröna behovet. Brave New Business har i ett tidigare inlägg skrivit om en ny proteinförsörjningsteknik – nämligen insektsindustrin. Nu har Tebrito inlett tester gällande produktion av mjölmaskar.
Det svenska företaget Tebrito jobbar med framställning av livsmedel med nuvarande fokus på det klimatsmarta proteinalternativet mjölmaskar. Det stora investment bolaget Almi Invest har nyligen investerat 1 miljon svenska kronor i Tebrito med motivering att företaget ska lyckas marknadsetablera sig och utöka sin produktion. Men det är inte bara Almi som tror på företaget. Det finns nämligen redan ett stort intresse kring mjölmaskar hos flera restauranger och livsmedelsproducenter som väntar på genomslaget av den nya proteinkällan. I dagsläget används proteinet enbart som tillskott i djurfoder, men väntas införas även som livsmedel. Just nu genomgår mjölmasken en process där EU tittar på huruvida proteinet ska komma att tillåtas som livsmedel.
Enligt en rapport genomförd av SVT framgår det att stora delar av den yngre generationen, över 50 %, har ändrat sina matvanor och minskat intaget av kött för klimatets skull. Det gör att insekter nu är ett attraktivt alternativ på den nya ”köttmarknaden”. Själva menar Tebrito att deras produktion kommer att vara högautomatiserad, energisnål och cirkulär. Restprodukterna från produktionen kommer nämligen återanvändas som gödsel för vidare produktion.
Mjölmaskarna innehåller utöver den stora halten protein (över 80 %) även flera av de viktiga sorters vitaminer och mineraler som människan behöver. Maskarna har dessutom antiinflammatoriska egenskaper. Att lyckas producera och konsumera klimatsmart är en av dagens stora utmaningar, men insektsindustrin ser ut att vara ett lovande bidrag.