Mitt val att jobba i industrin

Hur kommer det sig att jag valde att ta en anställning i industrin egentligen? För mig var det enkelt. Jag blev upphittad av en arbetsgivare som saknade någon med min profil. En ung person med en teknisk utbildning som tycker om att skriva och som kan vara med och visa bredden i branschen. Och på just de parametrarna satte jag min fot på Gnosjö Automatsvarvning i augusti 2019, två månader efter att jag tagit studenten.

Jag trodde länge att jag skulle bli ingenjör. Varför? För att det var förväntningarna på någon som läste teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap. Men redan innan mitt sista år på gymnasiet hade jag bestämt mig. Jag skulle inte bli ingenjör och jag skulle inte plugga på universitetet heller. Om det var ett medvetet val eller en ren protest vet jag inte riktigt. Men jag vet att jag aldrig skulle fått samma möjligheter som jag fått idag om jag bara köpte människors förväntningar, hoppade på hela universitetståget och bestämde mig för vad jag skulle bli direkt.

Jag gjorde däremot ett medvetet val när jag tackade ja till Gnosjö Automatsvarvning. Jag visste att jag ville vara med och förändra bilden av industrin och låta fler hitta sin plats i branschen. Det började jag jobba för redan under mitt sista år på gymnasiet. Hela mitt gymnasiearbete utgick nämligen ifrån en enkel frågeställning; Varför väljer inte fler unga industrin? Och det låg ganska nära hjärtat att undersöka just det eftersom Gnosjöregionen är full av spännande industrijobb. Så när jag väl började jobba i industrin ville jag vara med och sätta branschen på kartan samtidigt som jag ville vara beviset på att industrin är så mycket mer än vad många tror.

Jag gjorde ett smart val när jag valde industrin som arbetsplats. Jag har fått enorma möjligheter att utvecklas både i min tekniska kunskap och i min kommunikation. Det är inte alltid helt enkelt att kommunicera rättvist kring en bransch som dras med en mängd orättvisor. Industrin är fortfarande svartlistad hos många arbetstagare och den dras med rykten från förr. För mig är industrin en ren, spännande och framåtlutad arbetsplats där alla kan få plats. Och att få möjligheten att kommunicera det är fantastiskt. Extra kul är det när människor, unga som gamla, berättar att det jag kommunicerar har fått dem att tänka till eller göra annorlunda. I det stora arbetet är jag bara en pytteliten kugge, precis som du, men tillsammans kan vi vara med och förändra branschens framtid.

Jag gjorde ett avgörande val när jag bestämde mig för att bli kommunikatör på en industri. Sedan start har min målsättning varit att fler, främst unga, ska se industrin som ett alternativ. Och jag glömmer aldrig när jag träffade en ung tjej som stod och vägde inför sitt gymnasieval. Hon precis som jag tyckte om kommunikation men kände inte att samhällsvetenskapsprogrammet var hennes grej. Hon var sugen på teknikprogrammet men ville varken bli fysiker, ingenjör eller produktionsledare. När jag berättade för henne om min anställning ville hon ha mitt jobb. Utan att tveka kunde hon tänka sig att bli en medarbetare i industrin. Det gav mig ett lyckorus för det är precis av den anledningen jag tackade ja till min tjänst 2019.

Om jag bara kan få någon mer än mig själv att våga välja industrin som arbetsplats är jag mer än nöjd. Det finns fantastiskt stora möjligheter att utvecklas och vara med och driva Sverige framåt. Jag är stolt över att vara en del av den svenska industrin och det hoppas jag att du också ska vara. Så låt oss bli bättre på att berätta om branschen och alla möjligheter den medför.

 

~ Industrihälsningar från Elin.
Jag heter Elin Elmersson och är industri- och teknikkommunikatör på tillverkningsindustrin Gnosjö Automatsvarvning. Jag är också industribloggare på Brave New Business. Häng med!

 

Läs Elins tidigare blogginlägg

Industri + fritid = sant

Låt ett barn vara en del av din ledningsgrupp

Teknik, industri och design – den ultimata trion

Brave news
På Global Fashion Summit i Köpenhamn har Allbirds introducerat en banbrytande kreation: En sko som påstås vara den första i världen som inte bidrar med några koldioxidutsläpp under sin livscykel. Innovationen bygger på regenerativ ull från Nya Zeeland och öppnar dörren till en mer miljövänlig framtid inom mode. Den nya M0.0NSHOT-sneakern från Allbirds är ett tekniskt mästerverk. Ovandelen är tillverkad av regenerativ ull från en gård i Nya Zeeland som binder mer koldioxid än den släpper ut. Detta gör skon till den första i sitt slag, med noll netto koldioxidutsläpp över sin livscykel. Det är ett stort steg mot hållbarhet inom modeindustrin och ett bevis på att naturligt härledda produkter är framtiden. Allbirds har även tänkt på förpackningen och transporten. Skon kommer att vacuumförpackas i bioplastpolyeten för att minska utrymmesbehovet under transporten. Dessutom planerar företaget att använda elektriska lastbilar och bio-bränsledrivna containerfartyg för att minska miljöpåverkan. Skons slutskede måste fortfarande dock lösas, det vill säga hur skons förpackning och dess olika plast- och bioplastkompositkomponenter ansvarsfullt kan kasseras och återvinnas. Något som hittills har visat sig vara svårt, om inte omöjligt. Men under tiden utveckling kring detta sker är Allbirds öppen för samarbete och delar gärna med sig av sina innovationer för att driva branschen mot en mer hållbar framtid. Skon kommer att börja säljas under våren 2024. Relaterade artiklar Världens snabbaste sko med AI Världens första 3D-printade klättringssko Nedbrytbara skor med hållbara materialet BioCirflex
En ny teknologi är på väg att förändra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. Med hjälp av VR-dräkter har en grupp innovatörer vid Not Impossible Labs skapat en unik möjlighet för människor med varierande hörselkapacitet att känna musiken genom vibrationer och beröring. Detta teknologiska framsteg öppnar upp för inklusivitet och glädje som inte tidigare varit möjligt. För lite över ett år sedan gick musikern och teaterkonstnären Daniel Belquer med i ett team som hade som mål att förbättra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. De såg de kreativa sätt som dessa konsertbesökare använde för att uppleva musik, såsom att känna vibrationer genom ballonger eller vända högtalare mot golvet. Detta inspirerade dem att utveckla något ännu mer fantastiskt genom användning av den senaste teknologin inom VR. Resultatet blev Not Impossible Labs lansering av "Music: Not Impossible," ett projekt som dedikerar sig till att adressera sociala frågor med teknologisk innovation. VR-dräkterna, som har 24 vibrerande plattor, har redan demonstrerat sin potential, bland annat vid evenemanget "Tyst disco: En kväll av tillgänglighetsmagi" på Lincoln Center for the Performing Arts. Där fick 75 personer möjlighet att uppleva musiken oavsett deras hörselstatus. VR-DJ:n Paddy Hanlon skapade en unik symfoni av känslor som synkroniserades med musiken, och besökarna kunde själva anpassa ljudnivån med hörlurar. Detta banbrytande teknologiska framsteg öppnar dörrarna till en värld av inklusivitet, där musikens kraft kan upplevas av alla, oavsett hörsel. Relaterade artiklar VR ska göra navigation av stora fartyg säkrare Bli kvitt psykiska störningar med VR Digitala möten i en VR-miljö

VR-dräkt låter döva känna livemusik

En ny teknologi är på väg att förändra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. Med hjälp av VR-dräkter har en grupp innovatörer vid Not Impossible Labs skapat en unik möjlighet för människor...

Läs hela artikeln

    Brave New Business letar modiga entreprenörer

    Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


    Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.