Förra året var mängden koldioxid i luften högre än den varit på över 800 000 år. Klimatförändringarna har inte kunnat undgå någon och Moder Jord har reagerat genom förödande naturkatastrofer. Magnesiumkarbonat är en mineral som fångar upp och binder koldioxid. En naturlig process som hittills har tagit väldigt lång tid. Nu har forskare hittat ett sätt att snabba på det hela – något som skulle kunna minska CO2 halten i luften i en mycket större utsträckning och bidra till att sakta ner den globala uppvärmningen.
Bara under 2018 dog hundratals personer i Japan av extrem nederbörd, Englands vanligtvis gröna kullar har blivit ökenbruna, Texas har nått rekordtemperatur på 45.6 grader och här i Sverige ledde värmeböljan till extrem torka och bränder runtom i landet. Mängden växthusgaser i atmosfären är en av de bidragande orsakerna till detta.
Magnesiumkarbonat, eller magnesit, är mineralen som har hjälpt till att binda CO2 i atmosfären sedan istiden. Bra, men något som skulle behövas i mycket större utsträckning för att ens komma i närheten av de fotspår vi lämnar efter oss. Mineralen bildar små kristaller genom att absorbera CO2, och den processen kan ta flera tusen år. Nu har forskare i Kanada, med användning av polystyrenmikrosfärer som katalysator, hittat ett sätt att snabba på den processen till 72 dagar.
Tekniken finns alltså, de vet hur man gör det, men som med allt annat ligger nu utmaningen i att lyckas med det på ett kostnadseffektivt sätt.
Länk till artikeln