I slutet av augusti öppnade ICA Focus i Göteborg ett eget växthus för hydroponisk odling inomhus och var först med det i Sverige. Matbutikens mål är att bli helt självförsörjande på färska kryddor, men i framtiden kan även andra produkter bli aktuellt för odlingsprojektet. BNB har intervjuat projektets odlingsansvarig.
– Just nu odlar vi växter och plantor med samma odlingstid. I nuläget är det basilika, dill, koriander, ruccola, bataviasallad och ekbladssalad. Det är ett bassortiment till att börja med, säger Sofia Rundqvist, områdeschef för Ica Focus växthus och blommor.
Växthuset som nyss öppnade sin verksamhet inne på ICA Focus i Göteborg är 50 kvadratmeter till ytan, men rymmer 70 kvadratmeter odling. För tekniken och konstruktionen står greentechbolaget SweGreen som har byggt växthuset åt matbutiken. I nuläget fokuserar butiken på odlingen av färska kryddor och sallad men så småningom ska även andra grönsaker kunna odlas i anläggningen. GP var först med att rapportera om projektet.
Hållbar odling utan jord
Själva odlingsmetoden i matbutiken är en form av hydroponisk odling. Grödorna växer i en vertikal anläggning utan jord och näringsämnen tillsätts direkt i vattnet. Tekniken möjliggör en nästan fullständig återvinning av vatten och näringsämnen som används vid odlingen. Målet är att minska butikens miljöpåverkan.
– Vi återvinner vattnet och återanvänder värmeenergin som krävs. Största målet nu i början är att bli självförsörjande på kryddor. Vi kommer satsa på kryddor och sallader för vi vet att de blir väldigt goda. Våra kunder efterfrågar mer närodlade och obesprutade produkter, förklarar hon.
Hur har kunderna reagerat på satsningen?
– Vi har varit väldigt taggade och kunderna också. Det känns väldigt roligt. Vi hade en smygpremiär där våra kunder fick smaka på sallader och kryddor. De fick också svara på en enkät där vi efterfrågade förslag för produkter som vi skulle odla. Intresset var stort och vi fick många blandade förslag från jordgubbar till ramslök. Just nu i processen letar vi efter kryddor och sallader som vi vill lägga till.
Vilka produkter kommer ni att odla i framtiden?
– Det hade varit kul att odla höstbetonade kryddor. Vi vill gärna hålla det säsongsrelaterat samtidigt som vi kan tänka oss att ha vissa växter året runt. Därför har vi börjat kolla på produkter som behöver mer tid för att odlas.
– Framöver kan växthuset absolut leda till att vi även hittar andra möjligheter i butiken för att påverka miljön positivt. Vi testar oss framåt just nu och lär oss under processen, avslutar hon.