”Man vill ju inte hamna i industrin”

Jag möter många frågetecken när jag pratar med både äldre och yngre om industri. Och jag sitter inte på alla svaren. Däremot vet jag att en hel del som sägs om industrin inte stämmer. Ska man hamna i industrin eller ska man välja den? Vad är det som ryms inom begreppet industri? Och för vem är industrin egentligen?

Att inte vilja hamna i industrin tycker inte jag är någonting konstigt. Jag hade inte velat ”hamna” någon annanstans heller. Om jag hade fått bestämma så skulle ett jobb alltid vara ett val där människan själv bestämmer att här vill jag vara. Det är få som olyckligt hamnar någonstans och som sedan kommer prata gott om arbetsplatsen eller yrket, även om det egentligen är ganska bra. Allting handlar om vår inställning till det vi ska göra. Och jag har svårt att tro att industrin känns upplyftande för den som bara råkar hamna här.

Jag är uppvuxen mitt i Gnosjöandans centrum och för mig, precis som för många andra här, har industrin varit den första kontaktytan med arbetslivet. Många fick sitt första sommarjobb i industrin liksom många också påbörjade sin karriär inom just den här sektorn. En del har senare valt att byta bana vilket är sunt eftersom ett yrke eller en arbetsplats inte kan passa alla. Medan andra har valt att stanna kvar. Jag är en av dem som har valt att stanna kvar.

Med facit i hand var det inte mitt första sommarjobb i industrin som gav mig mersmak. Som ung sommarjobbare är det ofta man får göra det som ingen annan hinner eller tycker är en prioritet. För mig var det inte det som gjorde att jag till slut valde industrin. Och det tror jag sällan att det är om man inte får se helheten. Mitt val grundar sig i två helt andra aspekter.

Den ena att jag träffade en arbetsgivare som trodde på mig. Som såg min potential och hur mina erfarenheter och kompetenser skulle kunna gynna företaget. Jag blev inte satt på arbetsuppgifter som inte passar mig utan fick möjligheten att utvecklas i de egenskaper och kompetenser jag brinner för.

Den andra att jag fick jobba med just det som jag är bäst på. Innan trodde jag inte att mina kompetenser hörde hemma i industrin men idag är det tydligt att de gör det. Det är dumt att påstå att industrin är si eller så. För det ryms hur mycket som helst i det begreppet. Industrin är nämligen inte ett yrke. Det är en hel bransch. En bransch som stora delar av Sverige vilar på.

Jag vill påstå att industrin inte alls är så fyrkantig och mossig som många förväntar sig. Hos en bra arbetsgivare är industrin världens karriärsraket. Det finns enorma möjligheter till utveckling och innovation på flera plan. Och den resan kan vem som helst få vara en del av.

Hade inte jag valt industrin när jag slutade gymnasiet finns det mycket jag hade gått miste om. Det är många människor jag aldrig hade träffat som i sin tur har gett mig nya kontakter som slutat i fler karriärmöjligheter. Ja, jag har egentligen bara industrin att tacka för att jag idag jobbar som copywriter. Tänk vilka oändliga möjligheter som finns om vi bara vågar vidga våra vyer.

 

~ Industrihälsningar från Elin.
Jag heter Elin Elmersson och är industri- och teknikkommunikatör på tillverkningsindustrin Gnosjö Automatsvarvning. Jag är också industribloggare på Brave New Business. Häng med!

 

Läs fler blogginlägg från industrin

Industrin skriker efter arbetskraft

Industrin är ingenting för mig!

Teknik = ingenjör?

Brave news
På Global Fashion Summit i Köpenhamn har Allbirds introducerat en banbrytande kreation: En sko som påstås vara den första i världen som inte bidrar med några koldioxidutsläpp under sin livscykel. Innovationen bygger på regenerativ ull från Nya Zeeland och öppnar dörren till en mer miljövänlig framtid inom mode. Den nya M0.0NSHOT-sneakern från Allbirds är ett tekniskt mästerverk. Ovandelen är tillverkad av regenerativ ull från en gård i Nya Zeeland som binder mer koldioxid än den släpper ut. Detta gör skon till den första i sitt slag, med noll netto koldioxidutsläpp över sin livscykel. Det är ett stort steg mot hållbarhet inom modeindustrin och ett bevis på att naturligt härledda produkter är framtiden. Allbirds har även tänkt på förpackningen och transporten. Skon kommer att vacuumförpackas i bioplastpolyeten för att minska utrymmesbehovet under transporten. Dessutom planerar företaget att använda elektriska lastbilar och bio-bränsledrivna containerfartyg för att minska miljöpåverkan. Skons slutskede måste fortfarande dock lösas, det vill säga hur skons förpackning och dess olika plast- och bioplastkompositkomponenter ansvarsfullt kan kasseras och återvinnas. Något som hittills har visat sig vara svårt, om inte omöjligt. Men under tiden utveckling kring detta sker är Allbirds öppen för samarbete och delar gärna med sig av sina innovationer för att driva branschen mot en mer hållbar framtid. Skon kommer att börja säljas under våren 2024. Relaterade artiklar Världens snabbaste sko med AI Världens första 3D-printade klättringssko Nedbrytbara skor med hållbara materialet BioCirflex
En ny teknologi är på väg att förändra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. Med hjälp av VR-dräkter har en grupp innovatörer vid Not Impossible Labs skapat en unik möjlighet för människor med varierande hörselkapacitet att känna musiken genom vibrationer och beröring. Detta teknologiska framsteg öppnar upp för inklusivitet och glädje som inte tidigare varit möjligt. För lite över ett år sedan gick musikern och teaterkonstnären Daniel Belquer med i ett team som hade som mål att förbättra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. De såg de kreativa sätt som dessa konsertbesökare använde för att uppleva musik, såsom att känna vibrationer genom ballonger eller vända högtalare mot golvet. Detta inspirerade dem att utveckla något ännu mer fantastiskt genom användning av den senaste teknologin inom VR. Resultatet blev Not Impossible Labs lansering av "Music: Not Impossible," ett projekt som dedikerar sig till att adressera sociala frågor med teknologisk innovation. VR-dräkterna, som har 24 vibrerande plattor, har redan demonstrerat sin potential, bland annat vid evenemanget "Tyst disco: En kväll av tillgänglighetsmagi" på Lincoln Center for the Performing Arts. Där fick 75 personer möjlighet att uppleva musiken oavsett deras hörselstatus. VR-DJ:n Paddy Hanlon skapade en unik symfoni av känslor som synkroniserades med musiken, och besökarna kunde själva anpassa ljudnivån med hörlurar. Detta banbrytande teknologiska framsteg öppnar dörrarna till en värld av inklusivitet, där musikens kraft kan upplevas av alla, oavsett hörsel. Relaterade artiklar VR ska göra navigation av stora fartyg säkrare Bli kvitt psykiska störningar med VR Digitala möten i en VR-miljö

VR-dräkt låter döva känna livemusik

En ny teknologi är på väg att förändra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. Med hjälp av VR-dräkter har en grupp innovatörer vid Not Impossible Labs skapat en unik möjlighet för människor...

Läs hela artikeln

    Brave New Business letar modiga entreprenörer

    Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


    Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.