Lev livet som om du vore en prototyp

– Det är en bra inställning när man ska testa nya saker. En prototyp är till för att testa om något fungerar snabbt och utan för stor investering. På samma sätt kan man prototypa med sig själv.

Sofie Lindblom 29 år är VD och grundare till ideation360, ett bolag som hjälper organisationer att bygga upp sin innovationsförmåga och skapa förutsättningar för att innovation ska kunna ske med hjälp av digitala verktyg och metodik. ideation360 utvecklar tillsammans med sina kunder skräddarsydda innovationssystem för att stödja organisationen att nå sin ambition för innovation vare sig det är lönsamhet, tillväxt, hållbarhet eller något annat.

– I år släpps en ISO standard för innovation management som vi har varit med och tagit fram. Ibland jämför jag oss med en personlig tränare, fast för ett bolags innovationsmuskler. ISO Standarden blir en global vägledning för vilka mål man kan sätta upp med sin träning av innovationsmuskler.

Sofie har alltid velat starta eget bolag men hade ingen tanke på att det skulle ske för cirka två år sedan när hon träffade Magnus Penker för första gången. Det var på en förutsättningslös lunch där de skulle prata innovation som hon fick erbjudandet att ta rollen som VD och vara en del av det bolag som de skulle starta upp.

– En av anledningarna till att jag bestämde mig för att säga ja var för att jag kände att om jag ska vara trovärdig i att hjälpa andra med innovation, måste jag ha gjort resan att bygga ett bolag själv.

Under resans gång har Sofie stött på en del utmaningar.

– Jag tror inte man kan förstå förrän man har testat. När man ska starta ett nytt bolag finns det inget facit och det finns vissa misstag man kommer behöva göra för att lära sig – då gäller det att göra dem snabbt och smart!

ideation360 jobbar därför mycket med hypoteser och experiment innan de genomför idéer i en större skala. Både i sin egen utveckling och tillsammans med kunder i deras innovationsarbete.

– Det gäller att vara prestigelös, jobba hårt, tro på det man gör och ha roligt på vägen – då orkar man!

Innan Sofies karriär tog fart studerade hon till civilingenjör med en master i medieteknik, en kombination av programmering och datateknik samt bild och form, 3D-visualisering, produktutveckling, grafisk design m.m. En utbildning som hon haft stor nytta av.

– Det viktigaste jag tog med mig från min ingenjörsutbildning är att man blir orädd för att lösa problem, vilket är otroligt användbart i allt från att bygga upp ett bolag till att montera en bokhylla från IKEA.

En annan ingrediens som behövs när man bygger bolag är mod. Enligt Sofie kan det innebära flera olika saker att vara modig, och att vara modig sker i olika skalor. T.ex. tycker hon att hon varit modig när hon valde att flytta till ett främmande land eller säga upp en trygg anställning och gå till något oprövat. Men det finns också situationer hon ställts inför där hon känt sig modig, t.ex. att ställa sig på en scen och prata om att våga vara annorlunda, med en publik på över 1000 personer där majoriteten är män och betydligt äldre.

– Ska jag våga säga något som går mot normen med risk för att det blir väldigt dålig stämning, eller ska jag vara tyst? Jag tror det är viktigt att fundera över när det är värt att våga och när det inte är det, jag landar oftast i att det är värt att vara modig och stå upp för det man tror på.

Sofie brukar säga att man inte behöver följa normen om man känner att det inte är något som passar den man är och vad man vill göra. Hon är själv VD, ingenjör, grundare till ett bolag och sitter i ett antal styrelser, vilket generellt inte är så vanligt som kvinna, än iallafall.

– Jag hoppas och tror att vi kommer se en stor förändring de kommande åren, för när det finns förebilder brukar det gå snabbt. När man kan se det då kan man också bli det!

Sofie får genom sitt arbete förmånen att vissa veckor träffa hundratals och ibland till och med tusentals människor. Hon menar att det är inspirerande att träffa människor som vill något och som vågar stå för någonting. Hon tycker det är inspirerande att se människors driv och mod, det handlar inte om vem eller vad någon gör, utan snarare varför och hur. Andra saker som inspirerar henne är musik, böcker och höga höjder (gärna berg med snö).

– Vill man vara expert på ett område så måste man investera ett visst antal timmar i veckan för att läsa på om det området för att hålla sig uppdaterad. Livslångt lärande kommer bli allt viktigare i takt med att världen förändras snabbare.

Receptet för att lyckas med sitt bolag tror Sofie grundar sig i en idé som man tror på. Något som är värt att fundera över är vad man är villig att betala samt hur mycket tid man är beredd att lägga ner på sin verksamhet. Men också att göra en omvärldsanalys för att se om idén passar i tiden och om världen är redo för den. Hon anser också att det är viktigt att ha ett team som kompletterar sina egna brister men som också brinner för samma sak.

– Passion är den viktigaste ingrediensen i det första skedet för då kan man stöta på många motgångar och brinner man då inte tillräcket för det kommer personer att droppa av. För att sedan lyckas driva ett bolag är det viktigt med tydliga prioriteringar och inte vara rädd att kavla upp armarna och få saker gjorda, högt och lågt. Sen är det givetvis viktigt att ha kul också!

Om man frågar Sofie är det bästa man kan göra innan man startar ett bolag att först skaffa sig en kund. Hon menar att om man har en kund bevisas väldigt många saker som behöver vara bevisade för att göra investeringen i att starta ett bolag. Något hon brukar säga är:

– Lev livet som om du vore en prototyp! Det är en bra inställning när man ska testa nya saker. En prototyp är till för att testa om något fungerar snabbt och utan för stor investering. På samma sätt kan man prototypa med sig själv och se om man passar som entreprenör, jurist, läkare, bo i Paris, vara i en relation, flytta till villa, skaffa hund eller vad det nu kan vara som man funderar på men kanske inte vågar eller är säker på. Prototypa i tre månader och utvärdera sedan om det är värt att ta steget. Livet blir innehållsrikt med den filosofin.

Brave news
Tänk om texten på menyn du håller i på middagsresturangen kunde lysa eller kanske till och med röra på sig? Det tänkte grundarna till Inuru också. Idag tillverkar de displayer som kan integreras på precis vilken yta som helst. Idén föddes på en sushirestaurang i Berlin. Patrick Barkowski och Marcin Ratajczak ville skapa en billig display som kunde integreras på valfri yta. Displayen kan visa egentligen vad som helst. Kanske utgångsdatumet eller, som grundarna tänkte när de kom på idén, för att göra menyn på restaurangen lite roligare. Det man hoppas uppnå med INURU handlar egentligen inte om displayer eller menyer. Målet med bolaget är att skapa en cirkulär ekonomi med återanvändbara förpackningar. Detta ska man genomföra med OLED-displayteknik som trycks på olika förpackningar och kan bytas ut när förpackningen ska förmedla någonting annat. En lysande förpackning ska göra förpackningsbranschen mer hållbar Förhoppningen är att tekniken ska hjälpa till att ersätta material som lätt går sönder, exempelvis papper och plast. Deras mer robusta elektronik är ersättaren. INURU har idag en rad olika produkter. Däribland finns bland annat Atomic Touch och Atomic Beat. När någon håller i en Atomic Touch-produkt tänds displayen medan en Atomic Beat följer rytmen till musiken. Se hur det kan fungera [embed]https://www.youtube.com/watch?v=5JmQETnXi9o[/embed] Läs fler lysande nyheter från Brave New Business En lampa gjord av apelsinskal En lysande resa för diabetes Billjus ”pratar” i framtiden

Lysande förpackning för hållbarhet

Tänk om texten på menyn du håller i på middagsresturangen kunde lysa eller kanske till och med röra på sig? Det tänkte grundarna till Inuru också. Idag tillverkar de displayer som kan integreras på precis vilken yta som...

Läs hela artikeln
Nu har en designer i Italien skapat den första lampan helt gjord av apelsinskal. Materialet är ett biomaterial som är 100 procent komposterbart och cirkulärt. Bakom Ohmie, The Orange Lamp, står den Italienska designern Krill Design. Lampan är producerad av apelsiner från Sicilien. Varje produkt är unik eftersom apelsinernas kvalitet och färg varierar. För att producera en Ohmie krävs omkring 2–3 apelsiner. Enligt designerns egna beräkningar genererar det en besparing på cirka ett kilo koldioxid för varje lampa. Krill design har skapat en lampa helt gjord av apelsinskal Ohmie är framtagen för att minska matavfall och samtidigt förändra designbranschen till att bli än mer hållbar och cirkulär. Framställningen av lampan sker i ett stycke genom 3D-printning, och den färdiga produkten behåller doften av apelsin samtidigt som ytan bevarar strukturen från apelsinskalet. Med sin lampa hoppas företaget kunna inspirera andra designers att använda matavfall för att skapa snygga och funktionella produkter.   Läs fler hållbara nyheter från Brave New Business Alger renar luft med hjälp av hoppborg Ny designprodukt av förbrukade vindkraftverk Impossible Plastics återvinner ”omöjlig” plast

En lampa gjord av apelsinskal

Nu har en designer i Italien skapat den första lampan helt gjord av apelsinskal. Materialet är ett biomaterial som är 100 procent komposterbart och cirkulärt.

Bakom Ohmie, The Orange Lamp, står den Italienska designer...

Läs hela artikeln

Brave New Business letar modiga entreprenörer

Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.