Läkarstudent svarar på ungas frågor om COVID-19

Tillsammans med ett handfull läkarstudenter har Lillemor Winqvist startat Projekt Frågesjuk för att svara på barns och ungas frågor om coronaviruset. I ett samtal med Brave New Business berättar hon om sitt innovativa initiativ.

Lillemor Winqvist pluggar till läkare vid Helsingfors universitet. Det föränderliga informationsläget i samband med spridningen av COVID-19 gjorde att de 27-åriga läkarstudenten ville hjälpa till. För att minska oron ville hon säkerställa att också de yngsta i samhället kan få svar på sina frågor kring viruset. Tillsammans med ett gäng studiekompisar startade hon därför Projekt Frågesjuk.

Medicinsk upplysning via sociala medier

Plattformen är tänkt för barn och unga och fungerar så att intresserade kan ställe frågor till läkarstudenterna via projektets konto på sociala medier. Projekt Frågesjuk startades vid påsk av åtta stycken studenter. Efter bara några veckor är det idag runt 20 stycken studenter och ett flertal läkare som hjälper driva fram initiativet. Intresset är stort och många barn och unga har hört av sig.

Lillemor, vad var motivationen bakom ditt initiativ?
Jag har funderat mycket över hur barn och unga upplever coronaviruset. När jag var liten kom fågelinfluensan och som barn blev jag  jätteorolig. Jag hade många frågor som inte alla kunde svara på. Även om det finns mycket information i media så kan allt som diskuteras och beskrivs vara svart att förstå.

Vad är ditt mål med projektet?
Vårt gemensamma mål med projektet är att minska oron i samhället som både vuxna och barn kan uppleva just nu. Vi är tydliga med att vi är en informationskanal som sprider enkel och förståelig information. Det finns många frågor som är svåra att svara på. Därför vill vi nå ut med rätt och vetenskapligt grundad information. Vi är en stor grupp som jobbar noggrant med varje svar och vi använder oss bara av pålitliga källor.

Under tiden av den globala pandemin har också informationsläget förändrats mycket. Utmanar det ditt arbete?
Det är klart att det är en utmaning och det är svårt att svara när läget är osäkert. En central aspekt i vårt arbete är att vi inte ersätter ett läkarbesök. Vi tar inte ställning till enskilda fall, till exempel specifika sjukdomar. Vi ger information och vill förmedla trygghet. Jag vill också ge hopp om att forskningen kommer att hitta en lösning för coronaviruset. Från många håll i världen jobbar man hårt med det just nu.

Hur har responsen varit hittills?
Jättepositivt. Vi har kontakt med många organisationer, föreningar och även Finlands folkhälsomyndighet, som tycker att det är ett jättefint och behövligt initiativ. Vi har läkare som mentorer för projektet och flera andra har erbjudit sig att hjälpa till. En barnläkare har varit med från och gett stöd från första början.

Vilka lärdomar kan ni dra från projektet för er själva som läkarstudenter? Hur har det bidraget till utbildningen?
För oss är projektet ett bra sätt att utnyttja och utveckla våra kunskaper. Till exempel vårt sätt att kommunicera. Hur talar man till barn och unga? Hur uttrycker man sig på ett förståeligt vis? Vi har en utvecklingspsykolog som läser igenom varenda svar vi ger och som hjälper oss med de rätta formuleringarna. Det har hjälpt oss mycket i kommunikationen och vi har lärt oss mycket.

Vilka planer finns det för projektets framtid?
I början var tjänsten bara tänkt för COVID-19 men det kan över lag finnas ett behov för en sådan tjänst för unga. Läkarbesök är oftast korta och som barn vågar man kanske inte ställa alla frågor. Barn ska kunna ställa medicinska frågor och få rätt information. Samtidigt ersätter vi såklart inte ett läkarbesök. Det är vi väldigt tydliga med i vår kommunikation.

Om du vill ställa en fråga till Projekt Frågesjuk så kan du göra det på Instagram, Facebook eller via deras mejl fragesjuk@gmail.com.

 

 

Entreprenörstävlingen Venture Cup har startat en ny plattform för idégenerering. Syftet är att hitta lösningar kring utmaningar som pandemin har orsakat. Under namnet Corona Cup vill de medverkande använda innovation som ett medel för att hitta vägen ur krisen. – Innovation och entreprenörskap är verktyg för att ta sig ur en kris. Att skapa Corona Cup var ett sätt för oss att agera och det väckte många entreprenörers intresse. Vi fick mycket positiv feedback, säger Alexandra Björk, vd på Venture Cup.

Skicka positiva signaler

Just nu samlas och utvärderas samtliga idéer som på olika sätt ska kunna hjälpa i rådande situation. Bland annat ska den nya plattformen ge möjlighet till att nå ut till aktörer som kan bidra till att förverkliga enskilda idéer. Venture Cup har lanserat det nya formatet tillsammans med Almi Väst, Umeå kommun, SEB, Delphi, High Five, Win Guard och Chalmers Ventures. – Vi vill visa på hjälp, stöd, vägledning och samtidigt skicka positiva signaler. Det absolut mest värdefulla är processen och nätverket man kan skapa sig genom vår plattform, chansen att få prata och få kontakt, säger Alexandra Björk. Enligt henne kom idén till att starta Corona Cup från att skifta fokus från ett samhälle i panik till att vara lösningsorienterad.

Skifta fokus med hjälp av synergier

Plattformen ska allaredan ha blivit en mötesplats för synergieffekter och framtida projekt på olika nivåer. – Det har i alla fall blivit initiala samarbeten och projekt som förhoppningsvis redan innan hösten kan landa i någonting konkret. Det mest konkreta samarbete har skapats i regionen Stockholm. Där har vi en dialog med Stockholm Stad med ett projektformat och ett flertal olika frågeställningar, förklarar hon. I intervjun med Brave New Business konstaterar Alexandra Björk tre ändamål bakom initiativet: att driva fram nya affärsmodeller som är anpassade efter de nya förutsättningarna, att skapa nya företag för de som har blivit av med sina jobb och att teama upp olika aktörer som kan hjälpa varandra.

Hjälpa varandra med framtida affärsidéer

I framtiden ska plattformen fördjupa dialogen med olika samhällsaktörer och organisatörer. – Nästa steg är att nischa in olika problemlösningar och kategorisera det på olika sätt för att jobba åt olika branscher eller regioner. Var nånstans kan vi göra en konkret nyttja? Vi vill verka där konsekvenserna av pandemin uppstår på olika sätt i samhället och jobba mer efter beställning, förklarar hon. Vilka tips skulle du ge unga innovatörer i en tid av ekonomisk kris? – Det låter klyschigt men det man får tänka på är att det är nu det bör vara som tuffast. Det man klarar nu kommer att bli så mycket enklare i en vanlig tid. Situationen har lett till en annan förstöelse för att testa sig fram och testa nytt. Det är nu mer än någonsin som man kan vara modig, säger Alexandra Björk. – Dessutom finns det mycket tillgång till kunskap och hjälp just nu. Nu är alla mer mottagliga för innovativa idéer och det går att hitta möjligheter som vanligtvis inte finns. Många organisationer är mer öppna. Krisen gör folk och organisationer ängsliga men också öppna för förändring, sammanfattar hon.
Fyra unga entreprenörer från Stockholm har skapat och utvecklat ett naturligt tvättmedel baserat på den svenska hästkastanjen. Deras innovativa idé har kammat hem första pris i tre av Ung Företagsamhets tävlingskategorier. William Linné, Leo Righetti, Fredrik Degen och Axel McCarthy är entreprenörerna bakom det innovativa tvättmedlet. Tillsammans driver de Neptun UF. Under UF-året har de gått från noll kunskap till experter inom ämnet naturliga tvättmedel. – Vi har utvecklat vår produkt från grunden och under tre månaders tid fick vi testa oss fram till en produkt med rätt konsistens, hållbarhet och koncentration, säger företagets vd William Linné. Bland research och husmorsknep hittade de så kallade tvättnötter med samma egenskaper som det tvättmedel de själva ville ta fram. Nötterna innehöll nämligen naturens egna tvättmedel, Saponin, men de fraktades hela vägen från Indien och tappade där med en del i hållbarhetsvisionen. Slutligen kom de fram till att hästkastanjen, som är välutbredd i Sverige, innehåller samma ämne och därför skulle kunna användas på samma sätt.

Med hållbarhet i fokus

Affärsidén bygger på tre punkter, att bidra till renare vatten, renare kläder och ett renare samvete för konsumenten. Tvättmedlet är 100 procent naturligt och utvunnet ur kastanjer. Alla restprodukter komposteras och kastanjeträdet går att skörda om och om igen. Inte nog med att tvättmedlet är hållbart är råvaran en bidragande faktor för en bättre miljö. Kastanjeträden hjälper nämligen till att binda koldioxid i luften. – Vi skapar bättre förutsättningar för klimatet över hela världen eftersom hästkastanjen är en kastanjart utbredd över hela världen. Därmed är vårt tvättmedel inte bara en klimatsmart lösning för vattenmiljön utan också för att det kan produceras lokalt i hela världen, förklarar vd William.

Prisbelönt innovation

Under den regionala UF-tävlingen tog de unga entreprenörerna hem första pris i tre kategorier, årets innovation, årets vara och årets monter. Deras tre förstaplaceringar gav dem också en biljett till SM som anordnades under tisdagen. Där fick de ta emot FedEx Acess Award. Entreprenörerna har planer på att sadla om sitt företag från UF-företag till aktiebolag inom en snar framtid. Och de känner sig redo att låta varumärket växa sig ännu starkare på marknaden. – Vi är redan etablerade i Sverige och har ett samarbete med flera livsmedelsbutiker. Till en början ser vi fram emot att bli ännu starkare på vår nationella marknad men vi har planer på att etablera oss bland annat i länder där vi vet att vattenmiljön inte håller vår svenska standard, avslutar han.

Tvätta kläderna med kastanj

Fyra unga entreprenörer från Stockholm har skapat och utvecklat ett naturligt tvättmedel baserat på den svenska hästkastanjen. Deras innovativa idé har kammat hem första pris i tre av Ung Företagsamhets tävlingskategorie...

Läs hela artikeln

Brave New Business letar modiga entreprenörer

Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.