Tillsammans med ett handfull läkarstudenter har Lillemor Winqvist startat Projekt Frågesjuk för att svara på barns och ungas frågor om coronaviruset. I ett samtal med Brave New Business berättar hon om sitt innovativa initiativ.
Lillemor Winqvist pluggar till läkare vid Helsingfors universitet. Det föränderliga informationsläget i samband med spridningen av COVID-19 gjorde att de 27-åriga läkarstudenten ville hjälpa till. För att minska oron ville hon säkerställa att också de yngsta i samhället kan få svar på sina frågor kring viruset. Tillsammans med ett gäng studiekompisar startade hon därför Projekt Frågesjuk.
Medicinsk upplysning via sociala medier
Plattformen är tänkt för barn och unga och fungerar så att intresserade kan ställe frågor till läkarstudenterna via projektets konto på sociala medier. Projekt Frågesjuk startades vid påsk av åtta stycken studenter. Efter bara några veckor är det idag runt 20 stycken studenter och ett flertal läkare som hjälper driva fram initiativet. Intresset är stort och många barn och unga har hört av sig.
Lillemor, vad var motivationen bakom ditt initiativ?
Jag har funderat mycket över hur barn och unga upplever coronaviruset. När jag var liten kom fågelinfluensan och som barn blev jag jätteorolig. Jag hade många frågor som inte alla kunde svara på. Även om det finns mycket information i media så kan allt som diskuteras och beskrivs vara svart att förstå.
Vad är ditt mål med projektet?
Vårt gemensamma mål med projektet är att minska oron i samhället som både vuxna och barn kan uppleva just nu. Vi är tydliga med att vi är en informationskanal som sprider enkel och förståelig information. Det finns många frågor som är svåra att svara på. Därför vill vi nå ut med rätt och vetenskapligt grundad information. Vi är en stor grupp som jobbar noggrant med varje svar och vi använder oss bara av pålitliga källor.
Under tiden av den globala pandemin har också informationsläget förändrats mycket. Utmanar det ditt arbete?
Det är klart att det är en utmaning och det är svårt att svara när läget är osäkert. En central aspekt i vårt arbete är att vi inte ersätter ett läkarbesök. Vi tar inte ställning till enskilda fall, till exempel specifika sjukdomar. Vi ger information och vill förmedla trygghet. Jag vill också ge hopp om att forskningen kommer att hitta en lösning för coronaviruset. Från många håll i världen jobbar man hårt med det just nu.
Hur har responsen varit hittills?
Jättepositivt. Vi har kontakt med många organisationer, föreningar och även Finlands folkhälsomyndighet, som tycker att det är ett jättefint och behövligt initiativ. Vi har läkare som mentorer för projektet och flera andra har erbjudit sig att hjälpa till. En barnläkare har varit med från och gett stöd från första början.
Vilka lärdomar kan ni dra från projektet för er själva som läkarstudenter? Hur har det bidraget till utbildningen?
För oss är projektet ett bra sätt att utnyttja och utveckla våra kunskaper. Till exempel vårt sätt att kommunicera. Hur talar man till barn och unga? Hur uttrycker man sig på ett förståeligt vis? Vi har en utvecklingspsykolog som läser igenom varenda svar vi ger och som hjälper oss med de rätta formuleringarna. Det har hjälpt oss mycket i kommunikationen och vi har lärt oss mycket.
Vilka planer finns det för projektets framtid?
I början var tjänsten bara tänkt för COVID-19 men det kan över lag finnas ett behov för en sådan tjänst för unga. Läkarbesök är oftast korta och som barn vågar man kanske inte ställa alla frågor. Barn ska kunna ställa medicinska frågor och få rätt information. Samtidigt ersätter vi såklart inte ett läkarbesök. Det är vi väldigt tydliga med i vår kommunikation.
Om du vill ställa en fråga till Projekt Frågesjuk så kan du göra det på Instagram, Facebook eller via deras mejl fragesjuk@gmail.com.