Elbilar är ett av de färdmedel som många inom fordonsindustrin fortsätter att utveckla. Trots det väljer många av oss bort elbilen. Anledningen är ofta att batteritiden är för kort och uppladdningen tar för lång tid. Något som ett gäng ingenjörer i USA tänker ändra på.
Ingenjörerna från Penn State i USA har inlett forskning kring laddningsproblemet och fått glädjande resultat. Enligt Chao-Yang Wang, en av ingenjörerna, finns det ett sätt att ladda elbilsbatterier med en räckvidd på 300–400 kilometer på enbart 10 minuter. Han påstår också att snabbladdning är det viktigaste steget i utvecklingen för ett ökat intresse kring elbilar.
Hemligheten bakom batteriernas räckvidd och uppladdning handlar främst om temperatur. Anledningen till att laddningstiden i dagsläget är begränsad beror på att batterierna är gjorda av litiumjoner, vilka är nedbrytbara när de laddas i utomhustemperatur. När batterier som har en temperatur under 50 grader laddas skapas avlagringar på anoden vilket i sin tur bryter ner batteriet snabbare. Gruppen har gjort tester där batterier laddats i 20–60 grader. Slutsatsen blev att ett batteri som laddas i 60 grader kan återanvändas upp till 2500 gånger medan ett batteri som laddas i 20 grader endast kan återanvändas 60 gånger.
En temperatur på 60 grader i jämförelse med en temperatur på 20 grader ger även en 80 % högre laddningshastighet än de batterier som finns på marknaden idag, där de snabbaste har en uppladdningstid på 50 minuter.