Du har kanske hört talas om odlat ”kött”, eller som Brave New Business skrev om för ett tag sedan, 3D-printad mat tillagad med laser? Men hur är det egentligen med andra djurbaserade livsmedel? Bioteknikföretag runt om i världen undersöker just nu labbtillverkade mejeriprodukter, inklusive mjölk, glass, ost och ägg. Och fler än en tror att de har knäckt koden.
Mejeriindustrin är inte miljövänlig, inte ens i närheten. Den är ansvarig för fyra procent av världens koldioxidutsläpp vilket är mer än flygresor och sjöfart tillsammans. Efterfrågan på ett mer grönare alternativ att hälla i våra kaffekoppar och flingskålar ökar därför. Under det senaste året har det diskuterats livligt om att bland annat införa munskydd på kossor för att minska mängden metan som släpps ut. Labbtillverkade mejeriprodukter är den senaste lösningen på problemet menar forskare och ett växande antal startups runtom i världen, från Silicon Valley till Singapore.
Jämfört med kött är mjölk faktiskt inte så svårt att skapa i ett labb. Istället för att odla det från stamceller försöker de flesta forskare att producera det genom en jäsningsprocess. Detta för att kunna producera mjölkproteinerna vassle och kasein.
Vissa labbproducerade mejeriprodukter finns redan på marknaden, och de som lyckats bäst är Perfect Day, en Silicon Valley-baserad startup. De skapade det allra första vassleproteinet från komjölk och säljer nu sina produkter i butiker runtom i USA.
Utöver det arbetar forskare med att ta fram labbproducerad mozzarella som smälter perfekt ovanpå en pizza, samt andra ostar och även glass.
Läs om fler matrelaterade innovationer