Appen Too Good To Go låter dig köpa överbliven mat till ett reducerat pris från din favoritrestaurang, bageri eller mataffär vid stängning. Ambitionen är att minska matsvinnet, och sedan lanseringen i USA i september 2020 har företaget ”räddat” över 200 000 måltider från att slängas.
Några bullar från stadens bästa bageri, lite ost och chark från vinbaren eller kanske dagens soppa med nybakt bröd. God mat som ofta blir över och går till spillo mot dagens slut. I USA slängs mellan 30–40 % av all producerad mat. Matavfall släpper dessutom ut höga nivåer av metan i atmosfären. Globalt genererar matavfall 8% av alla växthusgasutsläpp.
Lucie Basch, grundaren av Too Good To Go i USA ville hitta en enkel lösning. Andra appar som sparar matavfall listar specifika menyalternativ som en kund kan ”rädda” från soptunnan. Men det blir ofta ganska krångligt för restaurangen. Enkelhet i Too Good To Go är att du får en färdigpackad överraskningspåse med sådant som restaurangen eller matbutiken hade över. Lika väl som de kastar maten i soporna kan de lägga den i en take-away påse som någon sedan kan köpa till ett reducerat pris.
Too Good To Go lanserades i USA i september 2020*. Först ut var New York och Boston där över 500 000 personer har registrerat sig. Närmre 1 500 butiker har gått med i appen och räddat nästan 200 000 måltider från att slängas. Under pandemin säger Basch att appen även har varit en välsignelse för restaurangägare som har skapat fler intäkter och lockat till sig nya kunder. Planen är att finnas i 10 amerikanska städer mot slutet av 2021.
*Appen finns även i andra länder och lanserades först i Köpenhamn 2016.
Läs fler nyheter från Brave New Business