Insatserna som Gnosjö Automatsvarvning har genomfört för att minska klimat- och energipåverkan gynnar miljön men också företagets position som förebild inom näringslivet. Klimatrådet i Jönköpings län har nyligen nominerat Gnosjö Automatsvarvning och vd:n Linda Fransson till årets klimatpris. Samtidigt har också branschens intresse för ledningens strategier för ett framgångsrikt klimatarbete ökat.
Varför tar Gnosjö Automatsvarvning ett aktivt ansvar för klimatet? I en ny intervju med magasinet t: förklarar Linda Fransson varför ett hållbart tänkande går hand i hand med företagets vision och framgång.
– Det är en fråga om inställning. Jag är uppvuxen med att man inte ska slösa utan vara försiktig med de resurser man har. Det gäller i allra högsta grad också i företaget. Det handlar om att tänka smart och långsiktigt.
Långsiktiga klimatmål och samarbeten
Gnosjö Automatsvarvning deltar regelbundet i olika projekt för att se över och förbättra det egna klimatarbetet. Projekten som Skärteknikcentrum Sverige ordnar kring användning av blyfri mässing är bara ett av ett flertal olika exempel.
– Vi deltar ofta i olika samarbetsprojekt, exempelvis deltar vi nu i ett projekt med Chalmers, KTH och RISE som går ut på att byta ut den mineralolja som vi använder i våra maskiner till vegetabilisk olja. Genom det projektet har vi fått kontakt med Wallenius Water Innovation och där vi samarbetar kring användning av UV-ljus för att stoppa bakterietillväxt i skärvätskor, säger hon i intervjun.
Krisresistent klimatarbete
Att ta investeringskostnader som först ger utdelning på lång sikt ingår också i det långsiktiga klimatarbetet hos Gnosjö Automatsvarvning. Detta gör också företaget mer krisresistent och därmed framgångsrikt.
– Klimatarbetet är en viktig del av vårt företag och genomsyrar hela vår verksamhet så det arbetet fortsätter som vanligt, säger Linda Fransson.