Nu finns Sveriges första avfallsbaserade och 3D-printade kaffebar. Kaffebaren som enbart är tillverkad i återvunna material står på en ICA-butik i skidorten Sälen, bakom konceptet står kaffetillverkaren Löfbergs.
Den återvunna kaffebaren ska visa på möjligheter till att minska påverkan på miljön och klimatet. Med återvunna material som till exempel kaffebönans silverhinna och påsarna som råkaffet levereras i samt drygt ett halvårs utvecklingsarbete har man nu lyckats producera den första hållbara kaffebaren.
Lyfta cirkulär ekonomi
Kaffetillverkarens mål är att inte orsaka nytt avfall och samtidigt lyfta cirkulära affärsidéer.
– Idag betalar många för att bli av med sitt avfall, kan vi istället använda avfallet som råmaterial till nya produkter får det plötsligt ett värde vilket är en förutsättning och viktig drivkraft i den cirkulära ekonomin, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs i ett pressmeddelande.
3D-skrivare som hållbart alternativ
Det var i ett samarbete med Sculpture som den 3D-printade kaffebaren i återvunnet avfall togs fram.
– Materialframställningen har varit den stora utmaningen, men nu har vi hittat en sammansättning som gör att vi kan printa produkter som sticker ut designmässigt och som inte behöver kosta mer än dagens lösningar, säger Glenn Mattsing, vd på Sculpture, i samma pressmeddelande.
Att tillverka produkter i en 3D-skrivare är enligt honom ett miljömässigt hållbart och ett effektivt tillverkningsalternativ som också bidrar till minskade transporter. Produktionen behöver bara en digital ritning och en 3D-skrivare.
Kaffedoften har lockat till sig många nyfikna besökare på ICA-butiken i Sälen. Enligt uppgifter från butikschefen ska kaffebaren också ha bidragit till diskussioner kring hållbarhet och miljö.