Jag utmanar dig att våga skryta!

Skryt. Hur smakar det i munnen? Jag tror att många är lite rädda för att skryta. Men jag vill påstå att det egentligen bara är ett sätt att berätta. Du kanske förknippar det med ett sätt att berätta som gör att alla i rummet får avsmak. Men så behöver det inte vara.

Även om den oskrivna lagen säger att vi inte ska prata om det vi gör bra är det precis vad vi måste. Du kan faktiskt på ett ödmjukt sätt berätta vad du är bra på. För det är först när vi vågar prata om de saker vi är vassa på som vi skapar trovärdighet i det som sägs. Både det som sägs när vi själva är i rummet och det som sägs när vi inte är där. Kompetensbristen i industrin är redan stor – därför är det dags att våga berätta nu!

Jag pratar ofta om industri. Det gör jag i olika forum som skiljer sig från varandra. Men något jag har upptäckt är att orden inte alltid räcker till. Med det menar jag att det är meningslöst att prata om industrin som en framtidsbransch med stora möjligheter om vi glömmer att visa möjligheterna som faktiskt finns. Och jag vill inte heller påstå att det är jag som gör att branschen upplevs trovärdig. Det är industrierna i Sverige som tillsammans visar den kapacitet och de utvecklingsmöjligheter som finns i branschen.

Men vad jag anser är ett av problemen till varför människor inte vet vad industri är, och hur verkligheten ser ut, är att vi som verkar i branschen ofta är ganska anonyma. Kanske inte alltid medvetet. Min erfarenhet är att många jobbar på i det tysta utan att berätta om det häftiga som händer. En anledning till att jag sitter och skriver det här är för att Gnosjö Automatsvarvning vågade anställa en copywriter för att berätta för andra om industrin.

Och företaget har tillsammans med sina medarbetare skapat en egen lönemodell, samarbetat med studenter som gjort sina ex-jobb på företaget, gjort ett mer omfattande hållbarhetsarbete och byggt en hundgård. Givetvis välkomnar vi också nya maskiner, bygger egna system och hittar effektivare lösningar som gör det vardagliga arbetet lättare och ger bättre resultat. Ja, det är bara ett fåtal av alla de saker som kan göras i industrin.

Industri är inte bara de hårda värdena. Den handlar också om att dela med sig av det som sker i lunchrummet, eller mellan medarbetare och vd på ett månadsmöte. Jag är övertygad om att det händer mycket innanför industrins fyra väggar som människor utanför aldrig får veta om. Sådant som är anledningen till att någon söker sig till industrin eller just din arbetsplats.

Summa summarum – våga berätta vad som händer i er verksamhet och föregå med gott exempel. Det är okej att skryta när man gör något bra. Hur ska människor annars veta vad de missar?

 

~ Industrihälsningar från Elin.
Jag heter Elin Elmersson och är industri- och teknikkommunikatör på tillverkningsindustrin Gnosjö Automatsvarvning. Jag är också industribloggare på Brave New Business. Häng med!

 

Läs fler blogginlägg från Elin

”Man vill ju inte hamna i industrin”

Industrin skriker efter arbetskraft

Industrin är ingenting för mig!

Brave news
Desirée Brundin, 30 år, växte upp med en dröm om att bli pilot. Den drömmen blev i stället en ansökan till en civilingenjörsutbildning inom flyg-och rymdteknik på KTH där intresset för rymden istället tog över. Sedan några månader tillbaka befinner sig Desirée Brundin på Nya Zeeland där hon jobbar på rymdföretaget Rocket Lab. Efter en tid med sömnlösa nätter och intensivt arbete har teamet skjutit upp satelliten CAPSTONE med Rocket Labs egen rymdfarkost. Uppskjutningen gjordes tillsammans med NASA och Advanced Space. Nu har teamet fått ett nytt uppdrag av NASA - designa och bygga två satelliter som ska placeras i omloppsbanan runt Mars. Hej Desirée, hur är det att ha rymden som arbetsplats? Det är både roligt och inspirerande. Jag behöver variation i mitt arbete och här är en vanlig dag på jobbet aldrig den andra lik. Mina dagar påverkas mycket av i vilken fas i projekten vi är. Under juni reste jag mycket till vår launch site och spenderade dagarna i ett renrum. Ett renrum kan beskrivas som ett rum där temperatur, luftfuktighet och antal partiklar i luften är strikt kontrollerade och på så vis säkerställer att det är helt rent. I det projektet var jag också mycket på uppskjutningsplatsen och i vårt mission control center. Nu är vi i startgroparna för ett nytt projekt, och då spenderar jag min tid framför datorn eller i olika workshops och möten. Med rymden som arbetsplats är ingen dag den andra lik, Desirée Brundin i Control center Rymden måste var full av utmaningar, hur tar du dig an dem? Jag stöter på utmaningar varje dag. Men det är lite det som är grejen med att vara ingenjör, att lösa problem och ta sig förbi utmaningar. Personligen blir jag uttråkad om saker är för lätta så jag är glad att satellituppdrag är långt ifrån enkla, haha. Jag tror att det bästa sättet att ta sig an utmaningar är att se på dem med nyfikenhet, och att ansluta sig till ett bra team som du kan bolla idéer med och lära dig nya saker av. Var ser du dig själv om 10 år? Svår fråga, jag har faktiskt ingen aning. Det hade varit tråkigt att ha livet förutbestämt. Jag vill kunna tacka ja till saker när de händer och inte ha en färdig plan att följa. Men om 10 år hoppas jag att jag fortfarande gör saker som inspirerar mig. Och om det är rymden eller inte får framtiden utvisa. Desirée brundin med rymdfarkosten som skjutits upp till månen. Hur var det att flytta till Nya Zeeland med allt vad det innebär? För mig var det ingen större förändring. Jag har flängt runt ganska mycket och bott i både Australien och Kalifornien tidigare. Jag trivs superbra på Nya Zeeland och försöker ta varje chans jag får att utforska landet. När jag inte jobbar brukar jag vandra, bruncha med vänner och hänga på stranden. Har du några tips till den som vill göra en liknande resa? Jag skulle säga, gör det. Var inte rädd för att flytta. Det värsta du kan göra för din karriär och din personliga utveckling är att stanna på samma ställe. Du kan alltid vända tillbaka om det inte känns rätt, men det är mycket du missar att uppleva om du inte vågar ta chansen. Och slutligen, om du var tvungen att byta karriär idag, vad skulle du göra i stället? Om jag inte hade jobbat som ingenjör hade jag velat jobba med inredning eller konst.   Läs fler modiga intervjuer från Brave New Business Från universitet till egenföretagare innan examen Ett ”ekonomiskt felsteg” ledde till drömkarriär ”Life is a journey, not a destination”
Nu finns en ny tjänst som gör det möjligt att begrava koldioxid. Med enkla tunnor djupt ner i marken ska man lyckas samla in över fem miljoner ton koldioxid ur luften varje år från och med år 2030. Det nya projektet vars syfte är att minska koldioxidutsläppen i atmosfären har redan testats i en mindre version kallad Project Bison. Förhoppningen är att systemet ska skalas upp och att projektet ska kunna suga ur fem miljoner ton koldioxid ur luften redan år 2030. Det skulle motsvara utsläppen från en miljon bensindrivna bilar under ett års tid. När koldioxiden är inkapslad i tunnorna omvandlas den till en vätska. Vätskan förs sedan genom långa rörledningar till brunnar som är borrade flera hundra meter ner i marken där vätskan sedan lagras permanent. Systemet drivs oavkortat av ren energi. Projektet ses som en tjänst där företag lättare ska kunna klimatkompensera för sina utsläpp. Tjänsten kallas ”Carbon removal” och är den största av sitt slag. Den är helt platsoberoende och låter företag över hela världen ta del av den. En pilot har redan testats på Island. Den lyckades samla in 4000 ton koldioxid på ett år. Företaget bakom projektet, Carbon Capture, tror kunna skala upp systemet men menar att det fortfarande är ett dyrt sätt att bli av med utsläppen.   Läs fler gröna nyheter från Brave New Business Plast blir diamanter Biologiskt bekämpningsmedel med parningsdoft Svenska träd blir hållbara textiler

Brave New Business letar modiga entreprenörer

Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.