Adina Valjakka, 20 år, pluggar till Dataingenjör med inriktning Inbyggda System på JTH. Hon är också styrelseledamot i JTHs studentförening HI TECH. För Brave New Business berättar Adina om sin teknikutbildning och potentialen hon ser i den.
Trots en gymnasieutbildning från Teknikprogrammet, Design och produktutveckling, i bagaget var det inte helt självklart för Adina att välja en teknisk utbildning på högskolan. Nu är hon snart halvvägs för att kunna kalla sig högskoleingenjör i Datateknik, inbyggda system, och hon är mycket är nöjd över sitt val.
– När jag var liten var jag aldrig speciellt intresserad av teknik. Men på gymnasiet kändes teknikprogrammet ändå som det som skulle passa mig bäst. Jag är tacksam över mitt val för det ger mig möjligheten att lära mig nya saker varje dag, säger Adina.
Vid sidan av sina studier engagerar hon sig i studentföreningen HI TECH. Där ansvarar hon för underhåll av föreningens webbplats och applikation samt med IT-relaterade frågor. Adina sökte posten för att hon ville engagera sig i något utanför skolan och samtidigt få vara med och påverka sina tre år som student.
– För mig kändes det självklart att ansöka. Jag vill vara med och påverka och att sitta i en styrelse ger mig bra erfarenheter att ta med mig i framtiden.
Gymnasievalet gav mersmak
Efter sin gymnasieutbildning valde Adina att ansöka till högskolan direkt. Det var inget självklart val att söka Datateknik eftersom hon tidigare mest sysslat med produktutveckling. Inriktningen inbyggda system var definitivt ingenting hon trodde att hon skulle studera eftersom programmering är en väsentlig del och något som hon tidigare inte hade några kunskaper inom.
– När man hör ” Datateknik, inbyggda system” tror jag många tänker på laptops och datorer. Men faktum är att bara 2 % av alla datorsystem sitter i laptops och datorer, resten sitter i inbyggda system. Som Dataingenjör kan man jobba med såväl elektriska som mekaniska system, fortsätter Adina.
En stor del av utbildningen är hårdvarunära programmering där man lär sig hur komponenter fungerar och kan byggas ihop. Det kan handla om inbyggda system för allt från tvättmaskiner till robotar, flygplan och kaffemaskiner.
”Från början kunde jag inte ens öppna en ZIP-mapp”
När Adina startade sin utbildning på JTH visste hon inte vad hon skulle mötas av. Hon var medveten om att många har förutfattade meningar om teknik, och själv var hon osäker på vad utbildningen skulle innebära. Men hon bestämde sig för att testa eftersom hon visste att branschen skriker efter folk och att det skulle finnas goda möjligheter till jobb efter examen.
– Från början kunde jag inte ens öppna ZIP-mapp på datorn och nu har jag läst halva min utbildning som dataingenjör. Det kanske låter konstigt, men vill man så kan man, man börjar inte en utbildning för att man redan kan allt.
Efter sin utbildning vill hon jobba med IT och just nu är siktet inställt på teknisk projektledare. I vår ska hon ut på sin första praktikperiod och hoppas möta potentiella framtida arbetsgivare.
– Jag önskar att fler såg möjligheterna i teknik. Fördomarna behöver bli färre så att fler, kanske framförallt tjejer, vågar söka sig till teknik. Det finns många nytänkande arbetsgivare och häftiga arbetsplatser där teknik är i fokus, avslutar Adina.