Intelligent vattensökare är idén som ska minska vattenförbrukningen och vattenkostnaderna med 30-40 %. Det är Thibault Helle, Ramtin Massoumzadeh, Rikard Redin och Patrick De Sousa på Labtrino som utvecklade och testade innovationen under sin studietid på KTH.
Vattensökaren gör det möjligt för hyresvärdar i flerbostadshus att se hur mycket vatten och energi varje hushåll gör åt och därmed kunna debitera hyresgästen för den faktiska förbrukningen. Tanken är att de boende ska få en ökad medvetenhet och minska användandet av vatten för att på så vis kunna påverka sin prisbild. Detta utan att levnadsstandarden för individen blir sämre. Grundarna menar att i hushåll som är utrustade med sökaren minskar vattenförbrukningen och vattenkostnaderna med 30-40 %.
Labtrinos vattensökare och app.
Mätaren fungerar tack vare ultraljudsteknologi som används för att mäta vattenflödet i ledningen. Olika flödesvärden beräknas och skickas till appen där fastighetsägaren, och varje boende kan få en individualiserad bild av varm- och kallvattenförbrukningen. Till skillnad från tidigare system som beräknar en månadsvolym beräknar Labtrinos sökare istället hur mycket vatten som använts till duschen, toaletten eller diskmaskinen. Den monteras enkelt på vattenledningen av vilken lekman som helst vilket innebär att det inte tillkommer extra VVS-kostnader för montering.
Med vattensökaren kommer en app i mobiltelefonen som gör det möjligt för användaren att bevaka sin vatten- och energiförbrukning i realtid. Dessutom upptäcker den både större och mindre läckage på vattenledningen och alarmerar innehavaren vid en droppande kran eller rinnande toalett. I och med den ökade medvetenheten tros människan minska sin förbrukning av varm- och kallvatten, något som är viktigt i den tid vi lever i.
Vattensökaren har inte lanserats än men Labtrino har redan vunnit Wistrands pris för årets bästa affärsidé och publikens pris på Inission Inovation Award. De har även flera rådgivare och partners i ryggen, så framtiden för företaget ser onekligen ljus ut.
Läs mer här.