När unga väljer jobb söker man främst efter en god arbetsmiljö, hög lön, balans mellan arbetsliv och fritid samt möjlighet till personlig utveckling. Detta enligt en rapport som Rasmussen Analys gjorde tillsammans med Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap under året 2021.
Men vad gäller industrijobb är jag helt övertygad om att unga tar sitt beslut på helt andra grunder. För det är inte ens en fråga om huruvida industrin kan erbjuda dessa möjligheter. Beslutet tas långt innan man ens har undersökt dessa. För skulle man ta sig tiden att undersöka och göra en djupdykning, som man ju så ofta gör när man väljer vilket annat jobb som helst, så skulle man snart se att industrin kan erbjuda allt ovan och lite till.
Jag tycker det är synd att industrijobb inte har högre status i samhället. Det är i mångt och mycket just industrin som driver Sverige, och inte minst industritäta Småland, framåt. Här finns oändliga möjligheter att utvecklas i en bransch som i stort sett är med och bygger hela vårt samhälle. Och när industrin inte ses som en het bransch som unga vill utvecklas i kommer hela vårt samhälle till slut att fallera. Utan industrin är det inte en fråga om Sverige kommer tappa konkurrenskraften i övriga världen. Det är en fråga om när vi inte kommer vara ett land som står konkurrenskraftiga mot övriga världen.
Jag är en förespråkare för att alla yrkesroller behövs och att alla företag är med och bidrar till vår välfärd. Men, att industrin utgör en stor del av våra arbetstillfällen är ett faktum och att vi inte ser industriarbete som ett attraktivt jobb är därför ett stort problem. Dessutom skriker industrin efter arbetskraft och enligt ett mejl från Teknikföretagen menar 70 procent av industriföretagen att efterfrågan av kompetens inom automation kommer öka under de kommande åren.
Som ett förtydligande vill jag påpeka att jag, när jag säger industri, inte enbart menar jobb i en maskin eller packning av detaljer på ett lager. Dessa kompetenser utgör ofta en stor del av arbetskraften på företagen, men det finns stora möjligheter att jobba med egentligen vad som helst. I dag handlar industri minst lika mycket om kvalitet, mätning, teknisk analys, programmering, problemlösning, kommunikation, CAD, robotar och automation, som att stå vid en maskin eller packa produkter på ett lager. I branschen är också ingenjörer avgörande. Ja, listan på viktiga kompetenser i industrin kan göras längre.
I ett land där industrin blomstrar är det viktigt att det finns människor med den kompetens som behövs. Låt oss tala gott om industrin och vara goda förebilder tillsammans. Vi behöver sluta prata om vad industrin har varit och i stället berätta vad den är i dag. För att platsa i industrin behöver du vara skarp, och vi är därför ingen arbetsplats där människor ska ”hamna”. Vi är en arbetsplats som människor ska välja.
I industrin finns goda möjligheter till en bra arbetsmiljö, en hög lön, en fin balans mellan arbetsliv och fritid och stort utrymme för personlig utveckling. Framtidens sätt att se på, och prata om, industri börjar hos oss.
~ Industrihälsningar från Elin.
Jag heter Elin Elmersson och är industri- och teknikkommunikatör på tillverkningsindustrin Gnosjö Automatsvarvning. Jag är också industribloggare på Brave New Business. Häng med!
Läs Elins tidigare blogginlägg hos Brave New Business