Linnea Bergmans samarbete med Solar Bora började med ett exjobb där hon gjorde en marknadsanalys åt företaget. Idag arbetar hon som vd för Solar Bora, som nyligen har prisbelönats för sina innovationer. I ett samtal med Brave New Business förklarar Linnea hur hon vill göra skillnad i världen med solcellsdrivna induktionsspisar och elsystem.
VD:n Linnea Bergman har valts till en av Sveriges tio mest innovativa entreprenörer året 2020. Bakom valet står stiftelsen ÅForsk som i början av april också tilldelade stiftelsens Entreprenörsstipendiet till henne och hennes företag Solar Bora. Stipendiet om 200 000 kronor syftar till att stötta entreprenörer att förverkliga sina affärsidéer.
Empowerment med hjälp av solenergi
I hennes fall är idén kombinationen av en induktionsspis och ett elsystem som baseras på solenergi. Systemet är tänkt för områden och världsdelar där det finns mycket sol men lite el. Från matlagning till elförsörjning ska innovationen underlätta vardagslivet, men också stödja entreprenörskap och empowerment. Hittills har olika av Solar Boras system installerats i sjukhus och skolor i dem afrikanska länderna Kenya och Mali. Snart ska spisarna och systemen också hyras ut till ett flertal hushåll.
Linnea, hur fungerar Solar Boras elsystem och hur ser användningsområdena ut?
Solceller kan vara ett kostnadseffektivt alternativ för människor som inte har tillgång till el. Solar Bora erbjuder ett system på 230 Volt växelström som gör matlagning mer energieffektiv, säker och miljövänlig. Det är också ett mer hälsosamt alternativ till användningen av trä, träkol eller andra biobränslen. Vårt system kan driva flera olika laster, precis som ett elnät. Det frigör tid för andra aktiviteter eller egna projekt. För många kvinnor kan det betyda en möjlighet att starta en micro business.
Vad är dina mål och ambitioner i samband med produkten?
Jag vill göra en skillnad för människor som använder våra system. Vi vill att de kan få en bättre tillvaro eftersom den producerade elen kan användas till så mycket mer än bara matlagning. Folk vi möter i Mali och Kenya är mycket innovativa och uppfinningsrika. Det finns många entreprenörer med intressanta affärsidéer där. Folk hittar sina egna möjligheter och det är också dit jag vill komma med våra produkter.
På vilket sätt kan systemen göra skillnad?
Tillgång till el är avgörande för den ekonomiska utvecklingen och en nyckel för kvinnor att få friheter och egna pengar via egna mikroföretag. När folk får en bättre ekonomi får också länderna en bättre ekonomi. Utan solelektricitet är månniskorna beroende av andra energikällor som är dyrare, men också sämre för miljö och hälsa på grund av rök eller brandrisk.
Vilka erfarenheter har ni med era produkter i Mali och Kenya?
Ett av våra första system finns på en flickskola i Kenya, där driver det belysning och datorer för runt 1500 elever. Ett annat system är i ett storkök på ett utbildningscenter i Mali. Där lagas det dagligen mat för 160 personer. Vi har också testat produkterna i olika hushåll i Kenya och Mali. Över lag är responsen bara positiv. Vi utgick först från matlagning men folk är väldigt innovativa. Jämfört med Sverige finns det där mer drivkraft och innovation hos folk.
Vilka lärdomar kunde du ta med dig från dina resor till Afrika?
Jag har blivit mer medveten om betydelsen av mjuka värden, om hur business görs på olika sätt. I Kenya till exempel är uppfattningen av hur man är professionell på jobbet mycket annorlunda än här. Där ska man i ett möte med en ny person först bygga upp en social relation innan man pratar affärer. Jag själv tycker också att det är mycket roligare att jobba med någon som man har fått lära känna lite först.
Vilka tips skulle du ge till unga entreprenörer som vill göra skillnad?
Har man driv och en idé så ska man våga och testa. Det värsta som kan hända är att det inte gå att genomföra så som man har tänkt sig. Utöver detta så rekommenderar jag att ha någon som sin mentor. En extern person att bolla med men också någon som kan hjälpa och pusha en. Det har varit guld värt för mig och är det fortfarande.