Naturvårdsverket och RISE har kallat deras återvinningsteknologi “för bra för att vara sann”. Brave New Business tog ett snack med William Holmberg, VD på Impossible Plastics, om företaget som gör det ”omöjliga” och tar plast som ingen annan återvinner för att skapa nya produkter.
Hej William, i april 2020 fick du, då 28 år gammal, sparken från ett jobb som du hade varit på under många år. Berätta mer om den dagen.
Jag var en del av ett säljteam för en parkeringsapp, och precis som många andra företag det senaste året var de på grund av omständigheterna tvungna att skära ner på kostnader. Jag hade inget annat på gång så min känsla när jag fick sparken var att nu är det kört. Min vän Fredrik Anderson, som även har coachat mig i min karriär under många år, ringde mig dagen efter att jag hade fått sparken. När vi sågs berättade han om en teknik i Finland som kunde återvinna all sorts plast, även den som andra ansåg vara omöjlig. De behövde en kommersiell partner som etablerade tekniken i Sverige. Fredrik hade fått detta på sitt bord, han ville gärna vara delaktig men inte driva det, och undrade därför om jag var sugen. Det var jag.

Bild: Unsplash
Kunde du något om den här branschen när du tackade ja?
Haha nej egentligen inte alls. Men en stor del av det första året handlade om att sälja in idén, etablera teknologin och jobba upp ett intresse. Och säljet kunde jag sedan tidigare. Resten av tiden ägnade jag åt att läsa på och lära mig så mycket som möjligt om lösningen och branschen. Jag tror jag pratade med varje institut i hela Sverige.
Det känns som ett vinnande koncept. Har du inte stött på några motgångar under det första året?
Jo absolut. I början när jag berättade om idén hamnade jag ofta i samtal med experter som kunde mycket mer om ämnet än jag. Då var det tufft att inte veta allt eller kunna ge något bra svar. Men samtidigt lärde jag mig otroligt mycket genom att prata med dem. Och min bästa lärdom från den tiden var att de absolut bästa mötena sker när man blir totalt överkörd, för då vet jag vad jag måste kunna inför nästa möte.
Varför blev det just Impossible Plastics?
För det känns som en nödvändighet. Produktionen av ny plast dubblas varje år. 80 % av den plasten hamnar så småningom i förbränningsugnar, på deponi eller sprids i hav och natur. Bara 20 % av all plast som produceras återvinns på ett hållbart sätt. Namnet Impossible Plastics uppkom när vi satt och beklagade oss över att så många av de kunder vi pratade med hävdade att det var omöjligt att återvinna 100 % av all plast, trots att vi precis presenterat en lösning för deras problem. Vi tyckte att vårt företagsnamn borde återspegla dessa felaktiga föreställningar!
Läs mer om innovativa lösningar för plast
Växtbaserad plast inspirerad av spindelsilke