Bagaren Elise Johansson, 22 år, har precis öppnat sitt eget hantverksbageri Säsongsbagar’n i det lilla samhället Dalsjöfors utanför Borås. I en tid av oroligheter, klimatkris och en landsbygd som blir mindre levande vill hon vara med och göra avtryck.
Ända sedan barnsben har Elise tyckt om att baka. Därför pluggade hon Bageri och konditori på gymnasiet och fortsatte sedan med en vidareutbildning via Yrkeshögskolan. Grunden till hennes dröm om ett eget bageri i symbios med naturen har hon fått från sin farmor. När hon var yngre tyckte hon om att vara på gården där säsongens råvaror och naturens resurser var kärnan i allt som ställdes fram på bordet.
– Jag växte upp väldigt nära min farmor som kom från en generation som fick kämpa från början till slut. Hon producerade alla sina råvaror själv och levde alltid på vad naturen hade att ge. Det har blivit viktigt även för mig och fått mig att vilja bli en person som också lämnar avtryck, säger Elise Johansson.
Att hennes hantverksbageri Säsongsbagar’n skulle öppna i just denna tid var inte den ursprungliga planen. Trots att drömmen om ett eget bageri, med naturen och människorna i centrum, länge har funnits var planen att öppna först om några år. Men blott 22 år gammal fick Elise ett erbjudande hon bara inte kunde motstå – att köpa det lokala bageriet i Dalsjöfors.
– För mig har det varit viktigt att få göra min grej och inte förknippas med det som har varit. Jag ville skapa mitt eget namn med mina egna värden. En plats där människor och naturen möts.
Den långsiktiga visionen slutar inte vid bageriet i Dalsjöfors. Elise hoppas att hon i framtiden ska vara en etablerad bagare i det lilla samhället och få möjlighet att rota något som är större än så. Med sitt stora intresse för bra råvaror, mat och bakverk vill hon samla flera lokala mathandlare på ett och samma ställe utan att konkurrera. Hennes dröm är att skapa en yta där kunden kan hitta allt det bästa under ett och samma tak.
– Jag tycker det är tråkigt att samhället har utvecklats till att bli så individualistiskt. Min dröm är att skapa samlingsplatser som är inkluderande. Platser där alla får rum.
Viljan att påverka branschen och människors sätt att leva är en stor del av visionen. För Elise har det alltid varit självklart att det är säsongen som styr vad som finns på bordet, men hyllorna i butikerna talar ett tydligt språk – det är inte självklart för alla.
– Hos mig finns inte jordgubbstårtan året om utan hos mig finns det som naturen har att erbjuda just nu. Därför erbjuder jag inte alltid allting utan det som inte är säsong får vänta tills naturen tillåter.
Till andra som drömmer om egenföretagande menar Elise att det viktigaste inte är om tiden är rätt eller om världsläget är stabilt. Ett misslyckande är också ett bevis på att ha vågat testa och försöka göra verklighet av sin dröm.
– Vissa saker kan vi inte påverka hur mycket vi än önskar. Är det inte rätt tid så får du göra din tid. Ta chansen när du har den och testa. Vågar du inte förlora kan du inte heller vinna. Och det är sällan vi vet hur saker och ting kommer att bli. Det kanske är först om fem år som jag får veta om mitt bageri blev succé eller pannkaka. Det är i slutändan alltid kunden som avgör om jag ska finnas på marknaden och det är ingenting jag kan påverka här och nu, avslutar Elise.
Läs mer från Brave New Business
Affärsidén som växte utanför fönstret