Felicia Borg är 23 år gammal och läser sin sista termin på Logistik och ledning på JTH. Hon engagerar sig för en mer jämställd teknikutbildning och driver initiativ för att fler tjejer ska välja tekniska yrken och utbildningar.
Under gymnasiet var de fem tjejer i Felicias klass. Alla med samma mål och inställning, de ville få fler tjejer att våga välja teknikprogrammet. Tillsammans engagerade de sig i flera initiativ för tjejer i samband med teknik. De samlade dessutom in pengar för att åka till både Paris och London med syftet att locka fler att vilja testa på teknik.
– Själv valde jag teknik för att det är ett brett program. Jag läste till biologi för att kunna plugga vidare till vad som helst efteråt. Det var ett smart val och jag har inte stängt några dörrar för framtiden, säger Felicia Borg.
Från lagerjobb till logistiska lösningar
Innan sina studier vid Tekniska högskolan i Jönköping valde Felicia att ta en paus från skolan för att jobba och resa. Hon jobbade då bland annat som reseledare och senare också på ett lager. Under sitt arbete på lagret hade hon som uppgift att packa order och köra truck. Det var också under den anställningen som tanken föddes om att vilja vara med och utveckla logistik.
– Det var väl någonstans där jag förstod att jag ville utveckla logistiska lösningar, jag såg otroligt mycket möjligheter till teknikutveckling inom dessa områden, fortsätter hon.
Idag läser Felicia sin sista termin på JTH, Logistik och Ledning, och har redan träffat företag där hon ser potential för framtida jobb. Sitt exjobb ska hon göra på en plastindustri där hon tillsammans med en tjejkompis ska titta på återvinningscykler för plaster. Enligt Felicia ger branschen upphov till oändliga möjligheter där miljöaspekten kan vara en del.
”Branschen har en enorm potential för kvinnor”
– Att läsa ett ingenjörsprogram är en fantastisk möjlighet för den som inte vet vad man vill bli. Ingenjörsutbildningarna är breda och förbereder för ett ingenjörstänk som fungerar inom de allra flesta yrken.
Inför sitt exjobb har Felicia varken studerat eller jobbat med miljöfrågor. Det menar hon är ett solklart bevis på att branschen bjuder på allt. Efter sin utbildning kommer hon ha möjligheten att göra i princip vad som helst. Hon trycker också på den enorma potential som finns för kvinnor med en teknisk bakgrund.
– Som kvinna i en teknisk bransch kan man gå hur långt som helst. Branschen visar tydligt att det finns utrymme för fler kvinnliga ingenjörer, säger Felicia.
Det blir enklare på högskolan
– Var inte rädd för högskolan om du tyckte att gymnasiet var svårt, för mig har högskolan varit enklare. Här lär man sig ett helt nytt sätt att plugga.
Hon menar också att det inte finns någon prestige i att fråga och lära sig av andra. På högskolan pluggar man ofta tillsammans och lär sig av varandra. Det finns också alternativ som att t.ex. läsa ett Tekniskt basår om man vill friska upp sina kunskaper eller helt enkelt ges behörighet till en teknisk utbildning.
Har du något tips för att våga söka en teknisk utbildning?
– Är du intresserad av en teknisk utbildning är det bara att köra, du har ingenting att förlora. Som tjej på en teknisk utbildning är du automatiskt med och förändrar samhället. Din röst räknas och det finns utrymme att vara med och utveckla. Jag skulle säga att teknik är för alla.
– Har du frågor kring tekniska yrken och utbildningar? Använd gärna mig som bollplank om du är osäker. Kontakta mig via felicia_borg97@hotmail.com.