Maria Tsychkova är 20-åringen som läste industritekniska programmet på gymnasiet. Hon brinner för programmering, dansar balett på fritiden och har precis vunnit Yrkes-SM i CNC-teknik med inriktning fräsning. Hösten 2022 representerar hon Sverige i Yrkes-VM i Shanghai.
Inför gymnasiet hade hon nästan bestämt sig för att läsa Naturvetenskap. Men när hon skulle välja sa hennes magkänsla någonting annat. Maria Tsychkova valde Industriteknik, läste dubbelt så många poäng som krävs på gymnasiet och tog sig hela vägen från Ungdoms-SM till Yrkes-SM med nästa anhalt Yrkes-VM i Shanghai. Samtidigt har hon flyttat hemifrån för att läsa Datateknik vid KTH. Brave New Business tog ett snack med Maria som just nu är bäst i Sverige på CNC-teknik med inriktning fräsning.
Hej Maria, det måste kännas stort att få representera Sverige i VM 2022?
Ja, i oktober bär det av till Shanghai. Det hade jag inte räknat med när jag gjorde mitt gymnasieval för 4 år sedan. Självklart känns det stort att få representera Sverige. Men det känns ännu viktigare att få representera Sverige som en kvinna i en annars väldigt mansdominerande bransch. Industrin har länge varit övervägande manlig så att få visa upp att vi även har tjejer i industrin känns viktigt.
Kan du berätta lite om tävlingen för någon som inte vet något alls?
Yrkes-tävlingarna finns egentligen för alla branscher. Jag är en av dem som tävlar i CNC-teknik, närmare bestämt fräsning, men det finns de som tävlar i allt från kock till frisör och sjuksköterska. Tävlingen går helt enkelt ut på att vara bäst på sitt yrke för att sedan få vara med och mäta Sverige mot andra länder i just det yrket.
Vad är fräsning egentligen?
Det är en typ av metallbearbetning som styrs av programkoder som jag genererar. De flesta har nog kommit i kontakt med svarvning i träslöjden. Skillnaden mellan svarvning och fräsning är egentligen tekniken. I svarvning är det detaljen som snurrar och verktyget står still medan det i fräsning är tvärtom. Det jag gör är egentligen att styra verktyget att gå exakt dit jag vill för att skapa detaljer som motsvarar en förutbestämd ritning.
Häftigt! Vad skulle du säga är det modigaste du gjort i din karriär?
Det måste nog vara gymnasievalet. Det har påverkat mitt liv framåt på ett sätt som jag inte trodde där och då. Och bara till det positiva. Om jag inte hade valt det gymnasiet jag gjorde hade jag inte heller valt datateknik på högskolan. Det var när jag stötte på CNC som jag föll för programmering. Innan dess hade jag aldrig varit så intresserad av något.
Om du skulle säga några ord till någon som inte känner till industrin, vad skulle du vilja säga då?
Det finns så mycket att utvecklas inom i industrin. Det handlar väldigt mycket om noggrannhet och precision – speciellt inom bearbetning. De toleranser vi arbetar med är så små att de inte ens går att förstå. Det kan handla om tusendelars millimeter. Men det är de små sakerna som gör den stora skillnaden. Jag upplever att det i skolan ofta finns en fråga om varför man ska göra eller lära sig någonting, och vårt varför blev väldigt tydligt under vår praktik. Det man lär sig är saker som man sedan har användning av.
Så, vad är hemligheten bakom framgång egentligen?
Planera livet. Jag har alltid haft fullt upp. Jag gick dubbel kompetens i skolan och hann samtidigt träna CNC, dansa balett tio timmar i veckan och ändå få min fritid. Ha en uppsättning av mål och delmål. Det har lett till att jag kan göra allt det jag vill och dessutom med goda resultat.
Och slutligen, om du fick ge ett tips till en 15-åring som står inför ett val. Vad skulle det vara?
Tvivla inte. Jag tvivlade mycket på mitt beslut i början. Men våga testa. Det värsta som kan hända är att du får byta. Det är inte farligt att testa och se vad som händer. Sveriges system är mer eller mindre uppbyggt för att du ska kunna testa. Vi är ett av få länder där det är helt accepterat att göra om igen och börja plugga på nytt när man är fyllda 55. Det är värt att testa. Hade jag aldrig vågat testa hade jag inte stått här idag, inför en tävling i VM. Och jag är supernöjd.
Läs fler av Brave New Business intervjuer