Hanna Röstin pluggar Industriell ekonomi, är projektledare för mentorsprogrammet Pepp och brinner för teknik som en jämställdhetsfråga. Genom att engagera sig i tekniska frågor vill hon vara en förebild för andra teknikintresserade tjejer.
Hanna Röstin är andraårsstudent på universitetsprogrammet Industriell ekonomi på Linköpings Universitet. Sedan förra året sitter hon med i projektgruppen för Pepp och under året 2021 som projektledare. Pepp finns på flera studentorter och genomför varje år ett mentorsprogram för tjejer och icke binära gymnasielever.
– Vi välkomnar gymnasieelever från alla program vilket innebär att en del redan har ett intresse medan andra inte har någon uppfattning alls. Det som är allra roligast är att man får vara med och bevittna så många aha-upplevelser, säger Hanna Röstin.
Med ny start varje höst paras gymnasielever och studenter som läser en teknisk utbildning ihop. Mentorskapet syftar till att uppmuntra och visa möjligheterna med teknik. Under året anordnas ett flertal inspirationskvällar och det finns utrymme för diskussioner gällande utbildning och framtidsplaner.
Påverka samhällsnormer inom teknik
För Hanna har det aldrig varit ett självklart val att söka sig till tekniksektorn. Själv är hon uppväxt i ett hem där både mamma och pappa är utbildade civilingenjörer. Fram tills att hon gick ut gymnasiet var hon bombsäker på att det inte var ett spår för henne.
– Jag läste natur på gymnasiet och var mest intresserad av samhällsvetenskap och politik. Eftersom båda mina föräldrar jobbade med tekniska frågor var jag länge anti hela den grejen, fortsätter hon.
Det var först när Hanna förstod sambandet mellan teknik och samhälle som hon valde att söka sig vidare till en civilingenjörsutbildning. Att det blev just en teknisk utbildning handlade mycket om att hon ville vara med och påverka normer och jämställdhet.
– Den tekniska sektorn sitter på otroligt mycket makt och pengar men där kvinnor utgör en minoritet. Jag brinner för jämställdhet och teknikbranschen är en konkret plats där jag kan vara med och påverka förutsättningarna för kvinnor. Jag vill vara en förebild för andra teknikintresserade tjejer.
”Teknik är inte vad du tror”
För att förstå teknik har Hanna fokuserat på att se det ur ett samhällsperspektiv. Hon menar att teknik påverkar allt i samhället mycket mer än vad man tror att det gör. Utbildningen har vidgat hennes förståelse för vad teknik är och har hjälpt henne att se samhället ur ett annat perspektiv.
– Teknik är inte vad du tror att det är. När man tror att man förstår allt finns det alltid mer att lära sig, fortsätter Hanna.
Något som hon trycker på är alla förutfattade meningar gällande teknik. Hon menar att det inte bara är de som är bäst på matte eller förstår fysik som klarar av en ingenjörsutbildning. Teknik är för alla oavsett förutsättningar. Det handlar inte bara om att räkna matte utan det förklarar hur hela samhället är uppbyggt.
– Jag brukar alltid fråga ”Vem har påverkat ditt liv mest, Fredrik Reinfeldt eller din Iphone?” det är ett tydligt exempel på hur mycket tekniken påverkar det vardagliga livet, avslutar Hanna.