Ingenjören Frida Caballero från Väsby jobbar för att minimera könsskillnader i Tech-branschen. Hon vill få fler tjejer och kvinnor att se möjligheterna med ingenjörsyrken och söka tekniska utbildningar. I slutet av april prisades hennes samhällsengagemang med Konungens stipendium Kompassrosen.
– Jag lägger flera timmar i veckan på att komma på nya idéer som kan inspirera yngre tjejer till teknik samt framhäva inspirerande kvinnor till målgruppen. Jag älskar att göra egna events och föreläsa i skolor där jag visar roliga, häftiga och kreativa områden, som tjejer vanligtvis missar. Jag vill visa hur coolt teknik egentligen är och bryta stereotypen, säger den 24-åriga Frida Caballero.
Frida konsultar och föreläser inom jämställdhetsfrågor på skolor och företag. Hon är medgrundare och styrelseledamot i Girls in Tech Sweden som engagerar sig för kvinnor inom tech-branschen. Hon är också styrelseledamot i Unga forskare i Stockholmsregionen.
Just nu studerar hon civilingenjörsprogrammet i flyg- och rymdsystem och är certifierad normingenjör. Som en ytterligare del av hennes breda engagemang är hon även representant för Ecuador i Space Generation Advisory Council (SGAC), som jobbar med rymdpolitik i FN.
Hållbarhet genom jämställdhet
I hennes arbete som föreläsare stöter Frida på en hel del utmaningar. Att få chefer att titta på hur man kan rita om spelplanen för att få in fler kvinnor beskriver hon som en sådan.
– Jag hjälper dem att framställa en jämställdhetsplan, få dem se över lönerna samt kolla hur deras rekryteringsprocess ser ut och erbjuder föreläsningar och workshop. Om vi vill konkurrera på den globala marknaden så är det här inte hållbart. Fler kvinnor måste vara med i utvecklingen, säger hon.
Enligt Frida handlar förändringarna som behövs inte bara om att få fler tjejer in på arbetsmarknaden, utan även se mer mångfald samt mer rättvisa löner. En annan viktig aspekt är representation i media.
– Jag skulle vilja att medier tar sitt ansvar och framhäver mer kvinnliga ledare och förebilder för dem yngre generationen, men också för kvinnor som funderar på en karriär inom teknik. Jag skulle vilja se fler tjejer i teknikprogram i gymnasiet, och fler tjejer på tekniska högskolutbildningar, säger hon.
Göra tech-branschen mer tillgänglig
För Frida handlar det inte om att göra teknik attraktiv, utan att göra det tillgängligt för tjejer. Hennes egna erfarenheter i tech-branschen har varit både positiva och negativa.
– När jag har jobbat eller föreläst i företag märker jag att det är svårt att tas på allvar. Liknande erfarenhet har jag även haft i högskolan när tentavakten trott att jag suttit i fel rad och pluggar till sjuksköterska. Vara kvinna med invandrarbakgrund är ett hinder, eller rättare sagt, gjort det svårare att tas på allvar, säger Frida.
Hon vill vara en förebild för andra kvinnor. Ens bakgrund, kön, religionstillhörighet, ekonomisk status eller ens sexuella läggning ska inte påverka vart man ska plugga, vilket program man ska välja eller minska ens chans på arbetsmarknaden.
– Man sätts i en stereotyp, utsätts för sexistisk jargong eller nedsättande kommentarer, och allmänt inte får samma möjligheter. Vilket resulterar till att personer som mig måste jobba dubbelt så mycket och prestera mer än andra. Jag skulle ändå utmana tjejer att söka sig till teknikyrket, för att ett sätt att ändra på kulturen i teknikbranscher är att få in fler kvinnor, säger hon.
Vilka tips skulle du ge till unga kvinnor som söker sig till tekniska utbildningar eller jobb?
– Ha tålamod, stå på dig, våga göra fel. Sök och tro på dig själv. Det finns inte en typ av människor i teknikutbildningar, utan det är något för alla och man applicerar sin kreativitet i tekniken. Gå med i ett lokalt nätverk eller förening och träffa andra som delar ditt intresse, avslutar hon.