Lovisa Lund pluggar Industridesign på Designhögskolan i Umeå och har tillsammans med ABB utvecklat ett programmeringsverktyg för små och medelstora industrier. Hennes innovation gör det möjligt att för vem som helst med hjälp av rörelser programmera en robot.
Lovisa, tillsammans med ABB, har utvecklat och tagit fram ett verktyget som låter vem som helst programmera en robot genom enkla handrörelser. Hennes produkt heter Moneo och hjälper företag som inte har tid, ekonomi eller kompetens att automatisera sina produktionslinjer själva. Moneo betyder instruera på latin vilket är precis vad produkten användas till.
Användaren pekar med verktyget på de punkter som roboten ska röra sig mellan och med hjälp av en dator i handkontrollen lagras rörelsen i ett minne. När data förs över till roboten omvandlas den till kod som roboten kan läsa av. Därefter vet den i vilken ordning den ska plocka och släppa produkter, samt på vilken plats och vid vilken tidpunkt.
– Moneo fungerar lite som en trollstav. Den kan ta in den mänskliga informationen och återberätta den på robotens språk så den förstår vad den ska göra, säger Lovisa.
Så stannar produktion i Sverige
Lovisas programmeringsverktyg skapar stora möjligheter för mindre företag. Många företag tvingas lägga sin produktion utanför Sveriges gränser, ofta långt bort, då rätt kompetens och ekonomi att behålla den kan saknas.
– Jag vill skapa förutsättningarna som krävs för alla att företag, stora som små, ska kunna arbeta hållbart genom hela kedjan, säger Lovisa.
Enligt henne ska Moneo också hjälpa till att minska utsläpp i och med färre och kortare leveranser och på så vis värna om miljön. Samtidigt ska verktyget hjälpa till att skapa fler jobb och bibehålla de jobb som redan finns i landet. Lovisa tror att möjligheten att producera både lokalt och nationellt kommer öka med hennes verktyg.
”Det är bara att starta”
När Lovisa startade sitt första företag skapade och sålde hon träningsredskap. Med hennes bakgrund som industridesigner låg vikten vid att skapa något estetiskt tilltalande och som dessutom var fullt användbart.
– Jag väntade hur länge som helst på rätt tid innan jag vågade starta mitt första företag. Men det är bara att starta, det är kul att driva eget.
Det kan vara läskigt att ge sig ut på en ny marknad eller lansera en helt ny produkt. För Lovisa var det en process att lära sig ta emot kritiken positivt.
– Det är en process att starta och driva företag och det är inte alltid enkelt. Det viktigaste är att ha något att hänga upp det på. Kanske ett intresse eller ett mål, säger Lovisa.
Enligt henne innebär kritik inte automatiskt att du har misslyckats, snarare ser hon det som ett tecken på att det finns mer man kan lära.
– Sök dig till inkubatorer och olika startup-nätverk. Där kan du få jättemycket hjälp, rekommenderar hon avslutningsvis.