Sofie Woge är designingenjör, har arbetat med astronauters handfunktion för NASA och är idag entreprenör inom medtech. Hon utvecklar tillsammans med sitt team en produkt som ska ge förlamade människor handfunktion i händerna.
– I rymden mer eller mindre saknas det gravitation och därmed utsätts musklerna inte för något motstånd. Därför utvecklade jag en handske som gav motstånd i astronauternas rörelser, nästan som att simulera gravitation för att hålla musklerna aktiva. Den kunde användas både för att ge extra motstånd men också för att ge extra styrka med hjälp av smarta sensorer, säger Sofie Woge.
Ända sedan gymnasietiden har teknik varit hennes fokus. Hon läste teknikprogrammet med inriktning design, gjorde en kandidat som designingenjör och sedan också en master i industridesign på universitet i Lund. Under sin master fick hon i uppdrag att i samarbete med NASA jobba med briefen ”Ta människan till mars”.
Sofies fokus låg i hur människan skulle kunna klara processen bättre och det genom att utveckla en produkt för att behålla styrka och finmotorik i händerna.
Från rymden till reumatism
Sofie fortsatte fördjupa sig i problematiken med rörelsesvårigheter. Med familjemedlemmar som drabbats av reumatiska sjukdomar såg hon ett tydligt behov för en likande produkt hos människor på jorden. Under sitt examensarbete åkte hon tillbaka till NASA för att få hjälp att utveckla produkten vidare.
– När jag kom hem från Houston bestämde jag mig för att grunda Tendo, ett medtech bolag med fokus på greppsvårigheter. Under 2016 skapade vi ett team och såg till att samla pengar så vi kunde börja utveckla och testa produkten, fortsätter hon.
Den första prototypen fanns klar redan i augusti 2017. Sofie själv kallar den för en Ironman version som var både stor, klumpig och 3 gånger så stark som en människa någonsin har behov av. Därefter låg fokus på att anpassa produkten till det vardagliga livet.
”Jag tänker mer som en designer än en typisk ingenjör”
– Jag brinner för möjligheterna med tekniken. Min passion ligger i att se behovsmöjligheter snarare än tekniken i sig. Jag ser behovet först och utvecklar tekniken som krävs därefter.
Det största erkännandet för teamet var när en förlamad man med hjälp av Tendos produkt kunde äta och dricka själv för första gången på 20 år.
– Jag tror aldrig att vi har skålat så många gånger på en dag som vi gjorde då, det var verkligen häftigt att se.
Sofies bästa tips till någon som själv vill utveckla en produkt eller driva bolag är att inte se för långt in i framtiden direkt. Hon menar att en för stor plan ofta leder till att man inte vågar satsa när det väl gäller. Själv startade hon bolag med enbart en plan på tre månader. Hon beskriver det själv som en mindre övermäktig start som fick henne att ständigt reflektera över vad som gick bra och mindre bra i strategin.
– Jag vet att många entreprenörer, inklusive jag själv, ofta tänker i de mörka stunderna att hade jag vetat att det skulle vara såhär svårt så vet jag inte om jag skulle ha börjat. Men det är här jag har min passion och det finns inget jag hellre vill göra ändå, avslutar Sofie Woge.