I en ny satsning samverkar 13 svenska högskolor och universitet för att ta fram korta kursmoduler med innehåll kopplat till aktuella teman som IoT, digitala tvillingar och 5G. Tanken är att ingenjörer som jobbar inom industrin ska få ta del av kompetensutveckling på högskolenivå parallellt med det ordinarie arbetet.
Ingenjör 4.0 är en webbaserad fortbildning på högskolenivå för industrins ingenjörer som finansieras av innovationsprogrammet Produktion 2030. Bakom projektet står 13 högskolor i Sverige som alla är med i Svenska Produktionsakademien.
Detta initiativ för kompetensutveckling är tänkt som ett svar på den snabba digitaliseringen inom industrin. Som en webbaserad fortbildning ska inititaviet hjälpa till att förmedla kunskap på ett praktiskt sätt vid sidan av en ordinarie anställning.
Utveckling driver fram nya kompetensbehov
– Teknikutveckling inom industrin på områden som till exempel robotik, automation och additiv tillverkning kräver nya produktionskompetenser. Teknikutvecklingen inom IT-området driver fram behov av helt nya spetskompetenser inom till exempel analys av stora data för att kunna utnyttja möjligheterna till värdeskapande av de datamängder som växer explosionsartat, lyder en av motiveringarna bakom Ingenjör 4.0.
Inledningsvis introducerades korta kursmoduler inom 8 områden centrala inom den pågående digitaliseringen av tillverkningsindustrin. Denna första våg av moduler testades först i en pilotomgång under sommaren 2020. Nu under hösten har det lanserats ytterligare 6 moduler i en andra våg. Totalt kan Ingenjör 4.0 fullt utbyggt innehålla upp till 64 moduler inom 16 utbildningsområden kopplat till Industri 4.0.