Redan i 2019 utsåg tidningen Veckans Affärer Sara Mangsbo, forskare i immunonkologi, till Årets entreprenör ur en lista med titeln Sveriges supertalanger. 2020 fortsätter hennes framgång när hon i början av april valdes av Stiftelsen ÅForsk till en av landets tio mest innovativa entreprenörer. I intervjun med Brave New Business berättar Sara om hur hon med en ny innovation nu ska framkalla immunceller mot tumörer.
Innovationsprojektet Immune Gas Pedal (IMMGAP) använder kroppen för att producera immunceller som sedan kan eliminera cancerceller. Projektet nyttjar en innovativ målsökande antikropp för att leverera syntetiskt producerat tumörmaterial in i de specialierade immunceller (dendritiska celler). Dessa är nyckelceller för att aktivera tumördödande T celler. IMMGAP aktiverar sedan T cellerna så att de kan söka upp och selektivt döda tumörcellerna.
Sara, på vilket sätt kommer ditt forskningsprojekt kunna användas inom vården?
Vi vill med denna plattform tillhandahålla en teknologi som kan möjliggöra individanpassad immunterapi. Terapin ska snabbt kunna förändras, utan att det tar tid eller pengar för att justera den för en individ eller för en individs tumör, oavsett om tumören förändras över tid. IMMGAP möjliggör att etablera ett immunsvar i en individ mot en tumör, alldeles oavsett hur bra eller dåligt tumören gör detta av sig själv.
Vad är dina mål och ambitioner inom immunonkologin och cancerforskningen?
Vi försöker just nu ta reda på om det är stora skillnader mellan kvinnor och män i hur tumören och immunförsvaret samspelar. Om det finns könsskillnader i hur vi kan tänkas svara på olika typer av cancerterapier. Jag hoppas att vi framåt kan få fram mer data som sätter just kön eller individen på tapeten kring utveckling av cancerterapier. Vi vill se individen i utvecklingen av en ny terapi, men vi måste göra det med en hållbart ansvar så att vården utvecklas för alla som behöver den.
Vilka erfarenheter från forskningen kunde du ta med dig när du började som entreprenör för några år sedan?
Forskning handlar mycket om nyfikenhet och om envishet, att orka ta omtag när du stöter på en utmaning. Detsamma gäller entreprenörskapet. Det krävs också ett starkt team som jobbar med forskningen samt företaget. Det finns många likheter. Det finns också skillnader som i sin tur skapar en spännande och otrolig lärorik dynamik.
På vilket sätt har dina erfarenheter från entreprenörsvärlden påverkat ditt forskningsarbete?
Jag hoppas och tror att jag kan bidra med erfarenheter och tankar till mitt forskarteam. Så att de får utökat nätverk och tankar kring sin egen roll i samhället och hur de kan påverka med sin forskning. Och att det ger utväxling för vår gemensamma forskning. Jag tycker också att det påverkat mig i det att jag hela tiden blir exponerad av en bredare typ av åsikter och tankar från två olika världar. Det gör att jag har större förståelse för andra dimensioner och värden av forskningen, än jag hade tidigare.
Vilka tips skulle du ge till unga forskare som funderar över att bli entreprenörer?
Våga göra det som känns obekant och otryggt, du kommer lära dig från varje ny upplevelse och det kommer berika dig och ditt liv. Du kommer kunna skapa jobb och spännande möjligheter för andra människor framåt. Var beredd att lyssna och att lära och se till att omge dig med mentorer du litar på och som du kan prata med om allt möjligt.