Albin Sandberg läser Maskinteknik på Jönköping University och gjorde sin praktik på Gnosjö Automatsvarvning. Efter att ha undersökt delar av produktionsprocessens rutiner kring mätning och kalibrering har vd Linda Fransson avsatt resurser för att ta hans undersökningsresultat vidare. Till våren är Albin åter hos företaget för att göra sitt exjobb inom industriell ekonomi och produktionsledning.
Det var när Albin sökte sin praktikplats i höstas som han kom i kontakt med Linda Fransson på Gnosjö Automatsvarvning. Då undersökte han hur man kunde använda befintliga personalresurser för att effektivisera och underlätta på företags mätteknikavdelning.
– Det har varit roligt att vara på ett företag som inte bara snackar om framåtanda och utveckling utan som faktiskt gör allt detta i sin vardag, säger Albin Sandberg tidigare praktikstudent på Gnosjö Automatsvarvning.
Resultatet av undersökningen gav gehör och idag har Linda avsatt resurser från lager och logistik för att underlätta hos mätteknik.
– När vi på Gnosjö Automatsvarvning tar emot en praktikant måste vi avsätta tid för handledning men också tillse att använda oss av resultatet, säger Linda Fransson vd på Gnosjö Automatsvarvning.
Exjobbet ska hjälpa till att hitta rätt kompetens
När det var dags för Albin att söka exjobb hörde han åter av sig till Gnosjö Automatsvarvning. Den här gången ska han tillsammans med ytterligare en student undersöka värdet av olika kompetenser och egenskaper i ett antal specifika tjänster på företaget.
– Vårt uppdrag blir att rent marknadsmässigt undersöka vad som är viktigast i respektive roll. Det kommer ju en dag när dessa individer går i pension eller väljer att sluta på företaget och då är det bra att veta vad som krävs för att ersätta personen på bästa sätt, säger Albin.
Nu ska han undersöka vilka kompetenser och egenskaper nästa kandidat måste besitta för att upprätthålla eller öka lönsamheten för tjänsten. Helt enkelt ett ramverk att förhålla sig till inför framtida rekryteringar.
– Vi har många trogna medarbetare som har utvecklats inom ramen för sin anställning, det finns därför ingen given utbildning att vända sig mot när vi ska rekrytera till framtidens nyckelposter. Vi vill fortsatt ligga i framkant när det gäller produktion och måste då tillse att vår personal har rätt kompetens, säger Linda.
– Vi kommer förmodligen komma fram till att vissa egenskaper och kompetenser egentligen inte spelar någon roll sett till lönsamheten i bolaget medan andra är superviktiga. Vår undersökning kommer göra det lättare att hitta rätt ersättare i framtiden, fortsätter Albin.
Ledande position via teknikutbildning
Albin hoppas ta med sig goda erfarenheter från sitt exjobb för framtidens utmaningar. Under sin utbildning har maskinteknik, industriell ekonomi och produktionsledning varit centrala delar som framåt kan leda honom vidare till exempelvis vd-poster, projektledning, konsultjobb eller olika ledande positioner.
Han valde en teknisk utbildning redan på gymnasiet och han har inte ångrat sitt val sedan dess. För hans del var en fortsatt teknisk utbildning på högskolan en självklarhet eftersom han såg valmöjligheterna för framtiden som stora.
– Jag tror att det finns mycket fördomar om hur en teknisk utbildning är men det stämmer ofta inte överens med verkligheten. Mitt tips är att läsa på ordentligt om olika utbildningar och helt enkelt fimpa alla fördomar, avslutar Albin.