Kalmarentreprenörerna Isac Myrbäck, 18år, och Arvid Edén, 17 år, arbetar med förebyggande föreläsningar mot sexuella övergrepp och trakasserier. Tillsammans vill de vara med och nå de globala målen 2030.
Det var när Isac och Arvid hade läst en artikel som affärsidén för UF-företaget ”2030 Collective” föddes. Publicerat av LoveandHopeSweden på Instagram rapporterade den om en gruppvåldtäkt i Fittja 2016. Berörda av händelserna ville de ta sig an problemet med sexuella övergrepp och trakasserier.
– De flesta har någon i sin närhet som blivit utsatt för sexuellt våld, övergrepp eller trakasserier. Det kan vara vem som helst som blir utsatt. Kanske en mamma, en flickvän eller en kompis, säger Isac.
Idag föreläser de i förebyggande syfte på olika gymnasieskolor i Kalmar län. Problemet med sexuellt våld anser de vara aktuellt överallt, inte bara i Sverige.
– Det spelar ingen roll om människor tycker att det är ett problem eller inte. Det är ett problem och det existerar överallt såväl lokalt som nationellt och internationellt, säger Arvid.
Kontaktnät för hjälpsökande
Båda två är överens om att det krävts mod för att föreläsa på de lokala gymnasieskolorna. De beskriver en av de svårare situationerna de ställts inför som att föreläsa framför sina vänner och människor som endast är ett par år yngre än de själva.
– Vi har fått ta emot samtal av unga tjejer som berättar om sexuella trakasserier och ibland till och med våldtäkter som de blivit utsatta för. Vi vill kunna hjälpa även dem, säger Isac.
Företagarna vill inte bara hjälpa människor i förebyggande syfte. Tillsammans vill Isac och Arvid också vara en enkelt första kontakt för människor som blivit utsatta för någon form av sexuellt ofredande. De har skapat sig ett brett kontaktnät som sträcker sig från skolkuratorer till både Bris och Tjejjouren.
”Vi vill att företaget ska gå i konkurs”
Killarnas primära mål är att en dag tvingas sluta föreläsa om sexuella övergrepp och lägga ner företaget. Det långsiktiga målet är att alla sexualrelaterade brott ska elimineras.
– Vi vill att företaget i framtiden ska tvingas gå i konkurs, säger Isac.
– Jag tror att det är farligt att tänka att man har lyckats, då slutar man också utvecklas och göra saker bättre. När vi har nått vårt mål och när föreläsningen inte längre behövs, då har vi lyckats, avslutar Arvid.